Rétvári: stabil családjogi szabályozást teremtett a kormány

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

családjog családjog

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint stabil családjogi szabályozást alakított ki a kormány az elmúlt években és a március 15-én hatályba lépő új Ptk. a gyermekek érdekeit állítja a középpontba.Erről Rétvári Bence pénteki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, kiemelve, hogy az új szabályoknak köszönhetően kiszámíthatóbbá váltak a viszonyok, és fokozottan támogatják a gyermekvállalást.

Szólt arról is, hogy a családokkal összefüggő szabályok jelentős része, a családi adórendszerre történő utalást és a gyermekek szülőkkel szembeni kötelezettségeit szintén sarkalatos törvény rögzíti, ami szintén a kiszámíthatóságot erősíti.

A KIM államtitkára kitért arra is, hogy egyszerűsítették az örökbefogadással összefüggő szabályokat, és ennek köszönhetően 15 százalékkal nőtt az örökbefogadások aránya. Ez azért fontos, mert ezek a gyermekek így szintén családban nevelkedhetnek - hívta a fel a figyelmet.

Rétvári Bence rögzítette: az államnak lehetőséget kell biztosítania arra, hogy azok a gyermekek, akiket vállalnának szüleik, valóban meg is születhessenek. Utalt a Semmelweis Egyetem 2013-as kutatására, amely szavai szerint arra mutatott rá, hogy alig volt fiatal, aki ne szeretett volna gyermeket, és 70-80 százalékuk házasságban szeretne élni.


Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára

Bár a házasságkötés és a gyermekvállalás időpontja egyre inkább kitolódik, de hosszú távon egyértelműen a házasság a legnépszerűbb együttélési forma - jelentette ki, hozzátéve: az alaptörvény védi a házasság intézményét, mint a férfi és a nő között létrejött közösséget.

Rétvári Bence az alaptörvényi passzusok mellett kiemelte a polgári jogi kódex családdal összefüggő rendelkezéseit, a házasság védelmének rögzítését, és a gyermekek érdekeinek, jogainak védelmét. Emellett a kormány intézkedései nyomán a gyermektámogatás rendszere is kibővült, jóval több támogatási forma vehető igénybe - hangsúlyozta.

Az államtitkár kérdésre reagált a Magyar Nemzet pénteki cikkére, amely szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke egy rendezvényen arról beszélt, hogy nemcsak a melegek és leszbikusok házasságát iktatná törvénybe Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, hanem az örökbefogadást is lehetővé tenné számukra.

A kormány nem akar változtatni a jelenlegi családjogi rendszeren - jelentette ki ennek kapcsán Rétvári Bence, aki szerint Gyurcsány Ferenc nem tud leszokni arról, hogy a terveit zárt ajtók mögött, titkos körülmények között ismertesse. Miként az őszödi beszédnél is zárt ajtók mögött beszélt frakciótársainak a valóságról, ezt tette most is - mondta.

Rétvári Bence úgy fogalmazott: a kormány a tudományos élet képviselőinek és a társadalom döntő többségének véleményét osztja, miszerint a gyermek számára az a legjobb, ha a lehetőségekhez mérten apa és anya mellett, családban nevelkedik. Ezért azt tartják jónak, "ha az örökbefogadás intézménye az egynemű párok számára nem törvényben bevett mód" - jelentette ki.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook