Nyilatkozat: A Raoul Wallenberg Egyesület Elnökségének állásfoglalása

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

magyarországA Raoul Wallenberg Egyesület Elnöksége nagy nyugtalansággal figyeli a közelmúlt utcai eseményeit. A „Meleg Méltóság Menete” alkalmából megtartott rendezvény, valamint az az elleni demonstrációk tapasztalatai igen lesújtóak. A különbözõ és egyre radikalizálódó csoportok és szervezetek tevékenységét figyelve megállapítható, hogy a jogállam hatalmi ágainak valamennyi elemében lenne teendõ e nem kívánatos jelenségek visszaszorításában. Az események kezelésében – biztosításában – a legnagyobb feladat a rendõrségre hárul úgy, hogy bármerre lép minden irányból kritika és támadás éri. Mind a kormányzat, mind a politikai pártok, a hatalmi ágak egyéb szereplõi folyamatosan kifarolnak mögülük. Senkinek még csak kényszerképzete sincs arról, hogy hogyan kezelhetõek a konfliktust kiváltó jelenségek jogállami eszközökkel, más demokráciákhoz hasonlóan.

Nem tartjuk helyesnek, hogy

- a Köztársasági Elnök diszkréten hallgat;

- az Alkotmánybíróság ugyan egyre puhuló módon, de úgy értelmezi a helyzetet, hogy a közember által vitatható jelenségek, események nagyrészt beleférnek a demokratikus közéletbe és a hatályos jogszabályokkal is megfelelõ módon kezelhetõk;

- az ombudsmanok hiába hívják fel a figyelmet a negatív jelenségekre, amin el lehet vitatkozni pár hónapig, de érdemi intézkedésekre nem jogosultak;

- a bíróságok – jogegységi állásfoglalás hiányában – meglepõ, idõnként meghökkentõ döntéseket hoznak (lásd: tojásdobálás, mint demokratikus önkifejezés legitim eszköze);

- az ügyészségek tesznek ugyan kezdeményezéseket, de azok túl általánosak, elhúzódnak vagy önmaguktól kihalnak;

- az Országgyûlés politikai tébolyban mûködik;

- a Kormányzat nem határozott, nem találja meg a jelenlegi keretek közötti hatékony és hatásos eszközöket;

- az ellenzéknek sincsenek konstruktív javaslatai a helyzet megoldására.

Mi úgy látjuk, hogy a szólás és gyülekezési jog zászlaja alatt szóban és tettleg megtámadnak társadalmi csoportokat (adott esetben a melegeket), személyeket inzultálnak és gyûlöletet keltenek, gyûlöletre uszítanak, sértve ezzel az érintettek állampolgári és emberi jogait.

Szervezett csoportok jöttek létre (lásd Magyar Gárda, Nemzeti Õrsereg, stb), melyek félelmet keltenek. Nagyon veszélyesek ezek a szervezetek, ezek a jelenségek, mert valós társadalmi konfliktusokra, problémákra adnak elfogadhatatlan válaszokat.

A magyar társadalom nem fogadhat be olyan eszméket, amelyek különbséget tesznek az ember vallási, nemi, faji, etnikai hovatartozása között.

Civil összefogásra van szükség, amelynek célja, hogy felhívjuk a figyelmet a rasszizmus, az antiszemitizmus, az önbíráskodás káros voltára. Meg kell mutatnunk hova vezetnek az olyan demonstrációk, melyek verekedésbe, erõszakba torkollanak, félelmet keltenek.

A Raoul Wallenberg Egyesület Elnökségének álláspontja szerint itt az ideje, hogy az alapvetõ nemzeti kérdésekben közmegegyezésre jussanak a különbözõ hatalmi erõk és centrumok, mert e nélkül a mûködésképes demokrácia csak papíron létezhet és annak tartóoszlopai erodálódnak és kikezdhetõk.

A fentiek alapján felhívjuk a közélet szereplõit, az aktuális és potenciális hatalmi tényezõket, pártokat, civil szervezeteket egyaránt, hogy mielõbb kezdjünk egyeztetéseket arról, hogyan lehet a jelenlegi helyzetbõl kilábalni, hatékony eszközöket találni a társadalmat mérgezõ jelenségek ellensúlyozására.

Mi az emberi jogok védelmében közmegegyezést akarunk!

Budapest, 2008. július 15.

a Raoul Wallenberg Egyesület Elnöksége

Raoul Wallenberg Egyesület
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook