Szabó Erika: bevált a roma referensi rendszer a járásokban

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

Roma referens

Bevált a járásokban bevezetett roma referensi rendszer, a járások nagyjából felében alkalmaznak roma referenst - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatón. Szabó Erika elmondta: a nyáron országosan 95 roma referens kezdhette meg munkáját a járási és fővárosi kerületi hivatalokban.

A rendszer bevezetése a magyar közigazgatásban úttörő jellegű. Még soha nem volt példa arra, hogy a közigazgatás roma referenseket alkalmazzon, hogy a romákat segítse az ügyintézésben - tette hozzá.

Szabó Erika elmondta, a roma referensek 15 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Általában a hatósági osztály munkatársaiként dolgoznak. Kapcsolatot tartanak a szakigazgatási szervekkel, civil szervezetekkel, valamint részt vesznek a gyámügyi ügyintézésben. Több megyében a roma referensek figyelemmel kísérik a roma közösségek számára nyitott támogatási és pályázati lehetőségeket, és ezekről tájékoztatják is az ott élő romákat.

A roma referensek által a roma lakosságnak nyújtott szolgáltatás bevált - jelentette ki Szabó Erika.

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, fideszes országgyűlési képviselő sikertörténetnek nevezte a roma referensek alkalmazását. Szerinte sokkal sikeresebb, hatékonyabb azoknak az ügyeknek az intézése, amelyek más esetekben konfliktussal is járhattak. Elmondta, a referensek ügyfelei között nem kizárólag romák vannak.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook