A családon belüli erőszak ellen tiltakoztak a Képviselői Irodaháznál

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

dk Bátran NŐ!

A családon belüli erőszak miatt szervezett úgynevezett "monoklis tüntetést" a Demokratikus Koalícióhoz (DK) köthető Bátran NŐ! nevű csoport. A hétfő déli demonstrációhoz, amelyen a feleségét korábban bántalmazó Balogh József parlamenti  képviselő közéletből való távozását követelték, csatlakoztak az MSZP és LMP női politikusai is. A DK színeiben politizáló, független Vadai Ágnes a demonstráción azt mondta, szeretnék szembesíteni a felesége megverésével gyanúsított volt fideszes, jelenleg független Balogh Józsefet, a "nőverőt", hogy távozzon a közéletből, mondjon le országgyűlési képviselői és polgármesteri posztjáról is.

Hozzátette, egyúttal szembesíteni szeretnék azokat a kormánypárti képviselőket is, akik múlt héten megszavazták azt a büntetést, amelyet azért kapott képviselőtársával, Szűcs Erikával, mert a parlamentben tiltakoztak az ellen, hogy Balogh József továbbra is képviselő és polgármester lehet. Akkor az ellenzéki politikusok monoklihoz hasonló lila szemfestéssel jelentek meg az ülésteremben, a páholyban lévő társaik pedig egy-egy lapot tartottak fel "Fideszes fiúk! Az asszony verve jó?" felirattal. Ezt követően a Ház - Kövér László elnök javaslatára - egyaránt 130-130 ezer forintra büntette Vadai Ágnest és Szűcs Erikát.

A körülbelül 100-150 megjelent részvételével tartott demonstrációhoz csatlakozott az MSZP és az LMP több női politikusa is. Vadai Ágnes és Szűcs Erika képviselők mellett ott volt a Bátran NŐ! nevű csoport egyik alapítója, a DK-s Buzás Anna, a DK több aktivistája, Kormos Kata, a szocialisták szóvivője, Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, de az egybegyűltek között feltűnt a szocialista Lendvai Ildikó is.

A résztvevő nők közül sokan a verés külsérelmi nyomait szimbolizáló szemfestéssel jelentek meg a tüntetésen.

Vadai Ágnes azt mondta, szerette volna ha a kormánypárti képviselőnők is részt vettek volna a demonstráción, mert akkor is fel kell emelnie mindenkinek a szavát, ha egy kormánypárti politikust ér atrocitás, mert két pofonnak, vagy egy verbális sértésnek nincsen pártpolitikai hovatartozása. "Selmeczi Gabriellát kócosfogú rémségnek nevezni pont akkora tahóság, mint engem lekövérezni, vagy Szél Bernadettnek (...) azt mondani, hogy bár Ön szép, nem biztos, hogy okos" - folytatta.

Az ország tele van bántalmazott emberekkel, akik azt látják, hogy senki nem áll az oldalukra. A kormánynak, a közszereplőknek, az országgyűlési képviselőknek az a dolguk, hogy a gyengék oldalára álljanak - jelentette ki a DK alelnöke.

Igazi férfi nem bánt nőt, a többinek meg tilos - hangsúlyozta, hozzátéve: ez fordítva is igaz, mert habár a családon belüli erőszak 95 százalékban a nőket és a gyerekeket éri, de eközben vannak bántalmazott férfiak is.

Vadai Ágnes elmondta, hogy a Bátran NŐ! nevű szervezet Facebook oldalán fényképpel és e-mail címmel nyilvánosságra hozzák azoknak a parlamenti képviselőknek a nevét, akik megszavazták a rá és Szűcs Erikára kirótt büntetést. A politikus arra kért mindenkit, hogy az interneten keresztül tegyenek fel kérdéseket ezeket a képviselőknek arról, hogy mit gondolnak a családon belüli erőszakról.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook