Szabad Magyarország csak szabad polgáraival együtt létezik

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

gyurcsany ferencGyurcsány Ferenc miniszterelnök a melegfelvonuláson történt atrocitások miatt úgy vélte, át kell tekinteni, szükség van-e egyes jogszabályok módosítására? Ennek megvitatására kezdeményezte a közjogi méltóságok találkozóját, amelyen részt vett Sólyom László államfő, Szili Katalin házelnök, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese.

Bizonyos szempontból történelmi találkozó szemtanúi lehettünk. A rendszerváltozás óta ilyen vagy hasonló célból a legfőbb közjogi méltóságok még nem találkoztak. Természetesen mindegyikünknek más a szerepe, de van egy közös felelősség, amelyben egyetértettünk mind az öten. Kötelező fellépni az erőszakos cselekményekkel és a kirekesztő nézetekkel szemben. E tekintetben valamennyi résztvevő egyértelműen és határozottan fogalmazott: a méltóság és a szabadság demokráciáját kívánjuk, nem a „tojásdemokráciát” – kezdte az egyeztetés utáni sajtótájékoztatóját Gyurcsány Ferenc kormányfő.


Az alkotmány biztosítja a békés gyülekezés és véleménynyilvánítás jogát, ugyanakkor alapvető jog az is, hogy mindenki szabadon meghatározhassa, megélhesse nemzeti, vallási hovatartozását és nemi identitását. Ellenben az erőszakos szándékú, mások szabadságjogának korlátozását célzó gyülekezés már nem alapjog. Jogaink gyakorlása közben nem sérthetjük másokét. Pontosításra van tehát szükség a részletszabályokban. A rendőrségnek, az ügyészségnek és a bíróságnak egységesebb jogalkalmazást kell folytatnia – mondta a kormányfő.

Hangsúlyozta: a túlnyomó többség nem hajlandó és nem akar olyan országban élni, amelyben egyesek arra készülnek, hogy erőszakkal fejezzék ki eltérő véleményüket. Fel kell törni a demokrácia 22-es csapdáját. A társadalom egyik része úgy véli, jogi eszközökkel kell megoldani a kérdést, mások szerint meg sokkal erősebb politikai kiállásra van szükség. Fel kell hívni a polgárok figyelmét a demokratikus rend fenntartására, és egységesíteni a jogalkalmazást a gyülekezési törvényt illetően. A demokráciát együtt kell tanulnunk, mind közösségi, mind jogi szinten.

Majd a melegfelvonuláson történt eseményekre is utalt a miniszterelnök: az utca a mienk, és nem azért vannak csodálatos terei és utcái Budapestnek, hogy ott erőszakoskodjanak. Elmondta, hogy a szombaton történtekről nem szeretne egyeztetni a parlamenti pártokkal. Azonban Szili Katalin ötpárti egyeztetetést kezdeményez a jogszabályalkotásról és a gyülekezési törvény újragondolásáról.

mszp.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook