Ombudsman: a rendőrségnek a rendezvényről távozók védelmét is biztosítania kell

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

budapest pride 2013 Ombudsman

Szabó Máté ombudsman szerint a hatóságoknak minden tőlük telhetőt meg kell tenniük a békésen tüntetők védelmében, és ez érvényes a rendezvényről távozókra is - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-vel. A közlemény szerint az alapjogi biztos azt vizsgálta, hogy sérül-e a 18. Budapest Pride leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer fesztivál keretében szervezett felvonulás résztvevőinek gyülekezési joga.

A vizsgálat szerint a rendőrség a szombati Budapest Pride felvonulás résztvevőinek biztosította, hogy élhessenek gyülekezési jogukkal, és megakadályozta, hogy az ellentüntetők megzavarják a rendezvényt.

A felvonuláson a rendőrség becslése szerint nagyjából négyezren vettek részt - írták. Az ombudsman munkatársai úgy látták, hogy az összesen mintegy 300 ellentüntetőt a rendőrség "kellő távolságban tartotta", így nem tudták megdobálni a felvonulókat, a kiabálásukat elnyomta a zene, helyenként pedig rendőrségi járművel eltakarták előlük a rendezvényt.

Mint írták, előfordult, hogy egy-egy résztvevő kivált a menetből, és megpróbált odamenni az ellentüntetőkhöz, őket azonban a szervezők visszatartották.

Azon sajtóhírek kapcsán, hogy a rendezvényről távozókat atrocitások érték, az alapjogi biztos megállapította: a hatóságoknak minden tőlük telhetőt meg kell tenniük azok védelmében, akik békésen élnek gyülekezési jogukkal, és ez érvényes a rendezvényről távozókra is.

Az ombudsman munkatársait a rendőrség arról tájékoztatta, hogy a felvonuláson nem, de a rendezvénytől távolabb többeket előállítottak, mert magatartásuk kimerítette a közösség tagja elleni erőszak tényállását. A rendőrség azt is közölte: több esetben vizsgálják, hogy egyes ellentüntetők magatartása valósított-e meg bűncselekményt.

A rendőrség kedden honlapján azt írta, hogy a Budapest Pride szombati felvonulása utáni atrocitások ügyében fokozott ügyészi felügyelet mellett folytat büntetőeljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A rendőrség közösség tagja ellen csoportosan elkövetett erőszak megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen. Közleményük szerint szombat este a Budapest Pride felvonulás után az V. kerületi Szent István körút és Bihari János utca kereszteződése közelében rasszista támadás ért három embert.

A rendőrség honlapján szombaton azt írta: a rendezvénnyel összefüggésben egy 51 éves külföldi állampolgárt állítottak elő garázdaság miatt.

A Szabad Emberek Magyarországért szombati közleménye szerint a Budapest Pride felvonulást követően három tagjukra támadt egy körülbelül 30 fős csoport a Nyugati pályaudvarnál. Mint írták, a szervezet három tagját "30 rasszista, egyenruhás neonáci" megtámadta, akik "cigány buzik!" felkiáltással elkezdték verni a három férfit. Hozzátették, hogy "a rendőrség ugyan gyorsan közbeavatkozott, de utána csak az áldozatok adatait vette fel, és a rasszista bűnözőket hagyta elmenni".

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook