Közösség tagja elleni erőszak gyanúja miatt nyomoz a rendőrség

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

budapest pride 2013 budapest pride

A Budapest Pride szombati felvonulása utáni atrocitások ügyében fokozott ügyészi felügyelet mellett folytat büntetőeljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) - közölte a rendőrség a honlapján. A rendőrség közösség tagja ellen csoportosan elkövetett erőszak megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen. 

Közleményük szerint szombat este 6 óra 20 perc körül a Budapest Pride Felvonulás után az V. kerületi Szent István körút és Bihari János utca kereszteződése közelében rasszista támadás ért három embert.

A büntetőeljárás keretében hétfőn tanúként kihallgatták a sértetteket. Egyikük a rendőrség rendelkezésére bocsátott egy szombat este rögzített ambuláns kezelőlapot és egy másnap keltezett ambulánslapot. Egy másik sértett vasárnap délelőtt, míg harmadik társuk vasárnap délután kiállított ügyeleti ellátásról szóló igazolást mutatott be a rendőrségen. A kezelőlap és az ambulánslapok alapján a sértettek külön-külön könnyű testi sértés vétsége miatt magánindítványt és polgári jogi igényt terjesztettek elő.

A nyomozó hatóság kéri, hogy aki a történtek szemtanúja volt, érdemi információja van, vagy szombat este 6 óra 20 perc körül az V. kerületben, a Szent István körút és a Bihari János utca kereszteződése közelében, illetve a Nyugati tér környékén fénykép- vagy videofelvételt készített, jelentkezzen a 112 vagy 107 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén - olvasható a rendőrség közleményében.

A Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) szombat este közölte az MTI-vel, hogy három tagjukra támadt egy csoport a Nyugati pályaudvarnál a 18. Budapest Pride leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer fesztivál keretében szervezett felvonulás után. A SZEMA közleménye szerint a szervezet három tagját "30 rasszista, egyenruhás neonáci" megtámadta, akik "cigány buzik!" felkiáltással elkezdték verni a három férfit. Hozzátették, hogy "a rendőrség ugyan gyorsan közbeavatkozott, de utána csak az áldozatok adatait vette fel, és a rasszista bűnözőket hagyta elmenni."

Sajtóhírek szerint Derdák Tibort, a sajókazai Dr. Ámbedkár Iskola igazgatóját, Orsós Jánost a Dzsaj Bhím buddhista közösség vezetőjét és egy harmadik társukat támadták meg. Derdák Tibor több helyen is arról nyilatkozott, hogy a támadás után egyikük látleletet vetetett fel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap délutáni közleménye szerint a három férfi egybehangzóan azt közölte a Szent István körúton a rendezvény biztosításában részt vevő rendőrökkel, hogy támadóik nincsenek a helyszínen, róluk személyleírást adni nem tudnak, orvosi ellátásra nem tartanak igényt. A rendőrök az egyik férfin láttak sérülést, a felső ajkán halvány bőrpírt - áll a szövegben. A rendőrök a támadókat - mivel a sértettek elmondása szerint nem voltak a helyszínen - nem tudták igazoltatni, nem tudták előállítani.

A rendőrség - mivel a sértettek elhagyták a fővárost - már szombaton megkísérelte beszerezni a sajtóhírekben szereplő sérülésekről a látleletet. A sértettek nyilatkozataiban megnevezett egészségügyi intézmény azonban azt közölte a rendőrséggel, hogy a sértettek még orvosi vizsgálatukat megelőzően onnan eltávoztak, részükre látleletet nem adtak ki - írta a rendőrség vasárnap.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM is elítélte vasárnap, hogy három férfit bántalmaztak ismeretlenek a szombati Budapest Pride után.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook