Lunacek: az egyenlőség és a diszkriminációellenesség fontos érték

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

budapest pride 2013 Lunacek

A legfontosabb európai értékek közé sorolta az egyenlőséget és a diszkriminációellenességet Ulrike Lunacek, az Európai Parlament (EP) LMBT Intergroupjának tagja a szombati Budapest Pride-ot záró pikniken a fővárosi Olimpia parkban.

Az EP-képviselő úgy fogalmazott: az, hogy több ezren vettek részt a felvonuláson, egy fontos jelzés, nemcsak a magyar miniszterelnök vagy a főpolgármester számára, de minden magyar állampolgár és a közös európai érdekek szempontjából is. Méltatta, hogy sok cég és legalább húsz nagykövetség képviseltette magát a felvonuláson.

A Tavares-jelentés e heti elfogadására utalva az EP-képviselő közölte: ott volt, amikor Orbán Viktor miniszterelnök "azt mondta, hogy az Európai Parlament megtámadta Magyarországot". Szavai szerint ő volt azon képviselők egyike, aki akkor azt válaszolta, hogy nem Magyarországot támadták meg, hanem annak kormányát kritizálták. Az Európai Parlament nem hajt végre összeesküvést Magyarország ellen - jelentette ki.

Megfelelő törvényekre és olyan emberekre van szükség, akik vállalják, hogy az LMBT-közösséghez tartoznak és az élet minden területén megmutatják, hogy ez a közösség létezik - folytatta. Hozzátette: a közös Európai Unió a szabadságon, a sokféleségen és az egyenlő jogokon alapul.

Hanzli Péter, a Budapest Pride szóvivője beszédében tiltakozott azok ellen a törvénymódosítások ellen, amelyek a család fogalmából kizárják az azonos neműek párkapcsolatait.

Jónás Marianna emberi jogi aktivista azt mondta, hogy ma Magyarországon kisebbségiként önazonosnak lenni privilégium. Ez pedig hatalom, de egyben felelősség is, mert aki tesz és harcol, az ezreknek és millióknak adhat erőt.

Schilling Árpád rendező, a Krétakör Színház alapítója azt mondta, hogy a kormány nem nemzetben, hanem valami törzsszövetségi alapon gondolkodik, mert kirekeszti a nemzet egy részét. Felfogásuk szerint ugyanis a magyarok heteroszexuálisak, házasságban élnek, keresztények és a Fideszre szavaznak - tette hozzá.

A szerinte egyre riasztóbb helyzetre jó példa, hogy Kósa Lajos, azzal búcsúztatta Vidnyánszky Attilát, a debreceni színház igazgatóját, hogy "ha túlságosan meleg lenne a helyzet Budapesten, akkor visszavárunk". Botrány, hogy ezzel lehet viccelődnie ma egy politikusnak Magyarországon - mondta. Ugyanakkor szintén kirekesztőnek nevezte Mesterházy Attila pártelnök azon megnyilatkozását, miszerint, aki nem az MSZP-re szavaz, az Orbán Viktort támogatja.


Robert Biedron - MTI Fotó: Földi Imre

Robert Biedron, a lengyel parlament első olyan képviselője, aki nyíltan vállalta másságát, felidézte: Lengyelországban is megtörtént, hogy betiltottak melegfelvonulást. Ugyanakkor Oroszországban, Ukrajnában és Moldovában olyan törvények születnek, amelyek tiltják a homoszexualitás népszerűsítését. Hozzátette, hogy nem a homoszexualitást, hanem a toleranciát népszerűsítik.

A rendezvény fél kilenckor zárult az Olimpia parkban, ekkorra néhány százan maradtak a helyszínen.

A beszédek között az egybegyűlteket zenei betétekkel szórakoztatták.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook