Budapest Pride - Tizenkilenc nagykövetség támogató nyilatkozata

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

budapest pride 2013 budapest pride

Közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségeket az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából 19 budapesti nagykövetség. A 18. Budapest Pride fesztivál a budapesti Toldi moziban kezdődött vasárnap este, a hagyományos felvonulást szombaton tartják.

Az osztrák, ausztrál, belga, dán, francia, finn, német, ír, izraeli, holland, horvát, norvég, olasz, portugál, svéd, svájci, szlovén, brit és az amerikai nagykövetség közös nyilatkozatát Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége juttatta el kedden az MTI-hez.

A külképviseletek azt írták, támogatják az LMBTQ-közösségek jogát, hogy békésen és törvényes keretek között fejezhessék ki magukat. Az emberi jogok tiszteletben tartása - az igazságosság, az egyenlőség, a kirekesztés elutasítása és a véleménynyilvánítás szabadsága -, valamint a jogállamiság a demokratikus államok alapja - emelték ki.

Emlékeztettek: az emberi jogok nemzetközi szabályozása is azon alapul, hogy minden embert szabadság és egyenlő jogok illetnek meg, mint azt az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is kimondja.

A külképviseletek üdvözölték a magyar kormány elkötelezettségét e jogok támogatása mellett és azt, hogy 2011 júniusában Magyarország támogatta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a szexuális orientációról és a nemi identitásról szóló határozatát.

Az állásfoglalásban közölték: remélhetőleg a magyar emberek tiszteletet tanúsítanak a rendezvény iránt, és a magyar hatóságok megakadályozzák, hogy szélsőséges nézeteket vallók megzavarják az eseményt.

A Budapest Pride fesztivál keretében tartott felvonulás 2010-ben és 2011-ben különösebb rendbontás nélkül ért véget, de az azt megelőző három évben szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre.

2012-ben is békésen zajlott a felvonulás, az eseményt a demonstráció ellenzőinek nem sikerült megzavarniuk, az után azonban a Kossuth Lajos téren dulakodás alakult ki, és több embert őrizetbe vettek.

Budapesti külképviseletek az elmúlt években is közös nyilatkozatban biztosították támogatásukról a magyarországi LMBTQ-közösségeket.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook