Meleg Méltóság Menet 2008 - queer szemmel

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

Meleg zászlóJelen voltunk szombat délután és megpróbáltuk az eseményeket kívülről egy olyan szemszögből követni ahogyan a bent vonuló és otthon ülő melegek és szimpatizánsok nem láthatták. A kívülről szó szerint érthető hiszen rács volt közöttünk végig. Esélyünk nem volt a menet közelébe kerülni pedig voltak pillanatok amikor fellélegeztünk volna ha egy kicsit kordonon belülre mehetünk és nem a homofób tömegben kell rezzenéstelen arccal elvegyülnünk.

15:35 Kossuth tér A metróban bemondták:"A kisföldalatti a rendezvények miatt nem közlekedik." A metróból kifelé csupa fekete ruhás emberrel találkoztunk ezen a szép napfényes nyári délutánon. Sokan feketében. Rengeteg fiatal, olyan emberek akikről sosem gondoltuk volna, hogy ez az esemény ilyen céllal képes őket megmozdítani. Nincs kiabálás, nincsenek rosszalló tekintetek. de az nyilvánvaló, hogy a kordonokon bemenni lehe,t de kijönni nem tanácsos. Úgy döntünk meg sem próbáljuk biztatni a felvonulókat akik teljesen elzárva várakoznak rohamosztagokkal körülvéve a menet indulására. A kordonok már állnak a téren és az Andrássy úton. A "ketrec" amiben a felvonulást végigvezetik a rendőrök már áll. A "ketrecen" belül üres tér, kívül végig emberek. Családok, fiatalok, feketében, színesben. Csend van a tömeg békésen várakozik.

16:00 Az Andrássy elején várjuk a menet indulását. Nem történik semmi. Továbbra is csend és béke van, mindenki várja a felvonulókat. Még azt is elhinnénk az emberek zöme szimpatizáns.

16:08 Rendőrségi helikopter köröz a tér felett. Az első bekiabálás amit hallunk: Vesszen a kormány! Szemben feltűnik egy "igazmagyar" hetroszexuális (gondoljuk biztos az) aki kiabálni kezd. "Sokan vagyunk és hallassátok a hangotokat." Rögtönzött beszédet tart amelyből megtudjuk itt mindent az adófizetők pénzéből fizetnek. A kordont, a helikoptert, a rendőrséget. Az emberek hallgatják, többször megtapsolják. Jön egy rendőrségi kisbusz az Oktogon felől de csak odaáll ahol kiabál emberünk, nem tesznek semmit. Nem érdekel minket az uszítás jogi fogalma de ez az ember nyugodtan hergelte a tömeget ahogyan csak bírta és senki nem szólt semmit.

meleg méltóság menet
"Igeosztás" 16:08

16:09 Két eltévedt biciklis hajt az üres Andrássyra. A rendőrök kitessékelik őket. A közönség ezt nem értékeli. "Ők nem elég melegek?" "Oda csak a buzik mehetnek!" Nagy magyarunk szemben még mindig bírja levegővel, osztja az "igét", tisztán értjük minden szavát pedig az út túloldalán van.

16:10 Mozgolódás van az Erzsébet téren a kordonon belül. Mindenki figyel és vár. Csendben beszélgetnek az emberek.

16:13 Jön a menet. Előbb néhány sajtós aztán civil rendőrautók. Majd egy osztag rohamrendőr. Mögöttük a Meleg Méltóság Menet. Bal oldalukon rabszállító autók, rendőrségi teherautók. Jobb oldalukon ahol mi is vagyunk rohamrendőrök sorfala. A rabszállítót látva egy mellettünk álló hölgy megjegyzi azzal gyűjtenek majd be a tiltakozókat. "Jön vissza a Rákosi rendszer" - mondja bölcsen. Néhány 'aranyköpés': "Ezek nem is emberek!" "Szerencsétlen rendőrök! Ahelyett, hogy otthon lehetnének a családjukkal!" "Hány gyereked lesz? Hol a családod? Harmincan vagytok! Harmincan vagytok!" Az egyik ember baloldalon azt kiabálja harmincan vagytok, a jobb oldalon közben valaki más elámul: "milyen sokan vannak!" Az indulatok, akkor szabadultak el leginkább, amikor feltünt az SZDSZ kamionja majd a későbbiekben a magyar lobogó, a kiabálás hangosabb lett, fötyültek, az "ott van Gyurcsány" bekiabálás is meghozta az a eredményét.
A menet rendezetten halad egy folyamatos oszlopban, a rendőri sorfal sűrű az első tojások repülnek mert közben megérkeznek kordonon kívül azok akik eddig nem voltak itt. Jónáhányat közülük még sokszor látunk a különböző helyszíneken. A menetben rengeteg az ismeretlen arc. Úgy tűnik az előzetes hírek a melegek egy részét elriasztották, de szimpatizánsokat vagy csak egyszerűen toleráns embereket pedig megmozgattak.

meleg méltóság menet
Kordon és rendőri kíséret

A keresztutcáknál plusz kordonok vannak nem lehet kijönni az Andrássyra. Mindegyiknél rendőrsorfal a kordon előtt, csend már nincs. A menetből szól a zene, kordonon kívül pedig kiabál mindenki! Szól a "mocskos buzik". Egyesével repülnek a tojások befelé. A menetből sokan fényképeznek, videóznak kifelé. Hátul dupla sorban zárják a menetet a rendőrök akik ma mindannyian hiánytalan rohamfelszerelésben, inkább katonának vagy harcosoknak tűnnek.

16:32 Az első keresztutcánál simán elhaladt a menet. A másodiknál (Székely Mihály utca) tojás hullik az égből. Nem tíz vagy húsz, több száz. A menetre hull a záptojáseső. A rendőrök próbálják siettetni a haladást de a menet kicsit szétszakad és a bal oldalra szorul. Ki mint tud úgy védekezik. Esernyő, transzparens, futás. Néhány bátor felvonuló egy transzparenssel a feje fölött videót készít a dobálásról. Mi nem tudunk odamenni mert feltorlódik a tömeg. A kordonon kívül is hullanak a tojáscseppek. A hátullévőknek a menetben már szaladni kell, van aki elcsúszik a tojáson. Hihetetlen mennyiségű és rettentőenl büdös tojás repül ki a kisutcából. A kordonon kívül tapsolnak az emberek. Két méterre vagyunk az utcától nem látunk a tömegtől be. Mikor odaérünk két szál rendőr ál ott és a külső kordon másik oldalán tojástartók hevernek. Nem tudjuk volt-e itt is több rendőr, mi kettőt láttunk akik végignézték az egyes információk szerint 3000 darab tojás menetre dobálását és nem hisszük, hogy bármit is tettek volna ellene. Kósza ötlet de talán lehetett volna igazoltatni vagy mit tudjuk mi, de ez volt a legtöbb tojás amit láttunk egyhelyben repülni.

meleg méltóság menet
Záptojások hullottak az égből

16:41 Haladunk tovább a menet után ami nem egyszerű, mert sokan teszik ugyanezt. Minden hátralévő keresztutcánál legalább 6-7 rendőr állt, nem is volt tojáseső. A Liszt Ferenc téren nagy a kavarodás. A menet halad az indulatok egyre erősebbek. Képeinken tojásdobálók, nagyon kiabálók szerepelnek. Néhányan át akarják törni a kordont. Kívülről és belülről is érkeznek a rendőrök és meghiúsítják a kísérletet. A helyzet nem éppen biztonságos kordonon kívül.

meleg méltóság menet
Kordonbontási kísérlet

Próbálunk lépést tartani a menettel de az Oktogonnál utunkat állja a rendősorfal. Elzárják az átjárást az Andrássyn, nem lehet bemenni a menet mellett a kordonon kívül. Tudjuk ez azt jelenti nem kerülhetünk a belső kordon mellé hiszen a keresztutcákból nem lehet az Andrássyra gyalog sem kimenni. Megvárjuk amíg egy nő ingyencirkuszt rendez mert nem engedik át. A körülöttünk állók vele vannak. "Miért nem engedik át?" "Bűnözőnek néz ki?" "Engedjék már át!" Siralmas műbalhé, lökdösi a rendőröket, akik szépen kérik ne legyen már ennyire értetlen. Úgy döntünk nem várunk mert bizonytalan mikor engednek be az elzárt területre. Igen a tiltakozók is elzárt területen voltak csak a Bajcsynál, az Oktogonon és a Hősök terénél lehetett be illetve kimenni. Két lány a szemünk láttára jön ki a menetből és mellettünk szaladnak ki a körútra. A kutyát nem érdeklik. Nagyon sok rendőr jármű áll a körúton, ez a terület is kordonnal van elzárva az első utcáig. Ott elindulunk a Hősök tere felé. Nem egyedül tesszük ezt. Nagyon sokan tartanak ugyanarra. Úgy tűnik valami fontos esemény zajlik a városban ami nagyon sok embert érdekel. Zömük feketében. A menetről nem tudunk, sietünk, hogy eléjük kerülhessünk, de minden keresztutca lezárva sehol egy árva lélek csak a tömeg ami halad folyamatosan a Városliget felé. Megyünk mi is. A Benczúr utcában gyülekezik egy nagyobb csoport. Főként feketében, az arcukat sokan eltakarják közülük. Szerveződnek, de nem tudjuk mire készülnek. Nem a menet felé hanem a másik irányba indulnak úgyhogy nem foglakozunk velük tovább.

meleg méltóság menet
Áttörési kísérlet az Oktogonnál

17:08 Kiérünk ki az Ötvenhatosok terére. Kicsit balra a felvonulás célpontja. Elzárt terület színpaddal és van ott körülbelül négy vagy öt ember. A Hősök tere irányában füst és kavarodás. Rendőrcsapatok mozognak a tér felé.

Mint később megtudtuk a menetet váró szélsőjobboldali huligánok felborították a kordonokat és összecsaptak a rendőrökkel még mielőtt a menet odaért volna. Amit mi ebből láttunk az az összecsapás volt. A tér tele volt emberekkel akiket akkor szólítottak fel a terület elhagyására amikor mi odaértünk.
meleg méltóság menet
Tájkép csata közben - Hősök tere

17:15 A csőcselék kövekkel és Molotov koktélokkal dobálta a rendőröket akik elkezdenek oszlatni. A térről nagyon hamar kiszorítják a tömeget. Könnygázt vetettek be amiből nekünk is jutott egy kevés, aztán vízágyúval és kutyás rendőrökkel űzték ki a randalírozókat a Városligetbe. Miközben mi ezeket az eseményeket követtük a menet eltért az eredeti iránytól és a Benczúr utcába terelik a rendőrök. Az Andrássyn csak rendőrautók vannak és sétálgató 'békés" emberek.

meleg méltóság menet
Oszlatás

17:33 Utolértük újra a menetet akik éppen kiértek a Dózsa György útra ahol a Hősök tere felől dobálják őket. Az utcából csak a felvonulók mehetnek ki, mi újra bennragadunk. A Meleg Méltóság Menet beért a célpontba, futva terelték őket a kordonon belülre amelyet rendőrök álltak körbe. Mi várunk a felajzott tömeg közepén. Néhány pillanatra úgy tűnik összecsapás készül, de nincs kemény mag csak kiabáló, gyűlölködő embertársak.

17:45 Halljuk mondják, ha itt nem lehet kimenni akkor B terv. Mi sem maradunk itt, szeretnénk látni a melegeket akik a kordonon belül vannak.

18:10 Városligeti Fasor Egy osztag rendőr csatázik jópár tucat fiatal huligánnal. Szidják dobálják a rendőröket akik próbálják kiszorítani őket a fasor irányába a tér felől, de kevesen vannak. Látszólag elkergetik a randalírozókat akik nem azért vannak itt, hogy békésen tiltakozzanak. Fadarabokkal, kövekkel fegyverkeznek összegyűlnek egy újabb rohamra. Egy meleg sincs se közel se távol. Mármint aki látható lenne és érdekelhetné őket. A rendőrök alakzatban állnak nem távolodnak egymástól. Az újabb rohamnál bekergetik a fiatalokat az utcába de pár másodperc múlva visszavonulnak. A randalírozók egy közeli kávézó (melynek teraszát pár perccel korábban zárták le egy táblával) székekkel fegyverkeztek fel és a tér közepére kergetik a rendőröket. A székeket és ami a kezük ügyébe akad dobálják a rendőrök után. Ekkor érkezik a segítség, a Hősök tere felől futnak a rendőrök ide rendezett sorokban és végül messzire menekülnek a "csata" kedvéért hepajkodó heterók. Álló háború alakul ki egy rövid időre. A rendőrök sorfalat állnak a heteroszexuális állampolgártársaink kukákat borogatnak, barikádot építenek fél perc alatt. De harcolni már ekkora túlerő ellen nem akarnak inkább elfutnak. Maradnak az út közepére rángatott szelektív konténerek és szemetesek. Várunk. Két középkorú férfi csinál ingyencirkuszt őket elzavarják az előző banda után. Hátulról néhány suhanc érkezik. Sunnyognak de a rendőrök figyelnek. Egyiküknél tojástartó van. Ezt most itt nem szabad. "Annak a tojástartósnak tapossátok el a szarját!"-szól a parancs. Megkergetik a fiúkat, de hagyják elszaladni őket.

meleg méltóság menet
Barikád - Városligeti Fasor

Nem történik semmi. Lassan megfordulnak a rendőrök és ki kell mennünk az Ötvenhatosok terére. A melegek a kordonon belül, de a rendőrsorfal messze a kordontól útunkat állja. Se ki, se be. "Hogyan fognak szegények hazamenni?" Az első pozitívnak mondható mondat amit hallunk útunk során. Mindenhol rendőrosztagok, randalírozókkal tele a liget akiket kergetnek szét a rendőrök. A provokáció már nem a melegekről szól ez itt a szélsőjobbos idióták unaloműző országimázsromboló akciója. Minden második mondatban elhangzik a kormány vagy a poltika szó.

meleg méltóság menet
A meleg felvonulás résztvevői a távolban

18:40 A lezárt terület belső részénél vagyunk. Végig rendőrök és tiltakozók is. Innen látjuk, hogy elindul a menet ki a területről. A Hősök terén még mindig vagy már újra sokan vannak. A menet szivárványos esernyői haladnak a földalatti felé a tömeg őrjöng. Telefonon értesülünk a kimenekítési tervről és annak kiszivárgásáról, reméljük sikerül. Miközben felvonuló barátunk (aki egyébként szervező volt) arra kér segítsünk neki hazamenni, mert tojásos figyelmeztetik ne adjon ki információt. Teljes a káosz. Sokan tiltakoznak még mindig, de szerencsére szervezetlen a dolog és csak kiabálnak. Sok a rendőr is ami azért a bátor legényeket visszatartja. A melegek elmennek a heterók folytaják a kiabálást. A rendőrök felszólítják a tömeget hagyják el a helyszínt. Nem mozdul senki. Állóháború van. Egy bátor "hazafi" két tojást dob a rendőrökre. (Eddig mire tartogatta?) Megtapsolják. Tizenkét év körüli suhanc érdeklődik, hogy van-e még tojás, zavarja a tétlenség, kéri a körülötte lévőket, hogy tegyenek valamit. Tetszik nekik a hozzállása. "Még van remény. Itt a jövő nemzedéke." - mondatokkal nyugtázzák.

19:00 Lassan széled szét a tömeg, mi is elindulunk. Tartanak az emberek vissza a belváros felé. Véget ért a Hősök téren a rendezvény. Az Andrássyn mindenhol felborított kordonok, tojástartók. A Munkácsy Mihály utcánál találkozunk a Rendszerváltó Fórum EGÉSZSÉGES EMBEREK, PÁROK és CSALÁDOK FELVONULÁSÁ-val. Alig vannak kétszázan talán. Szócsöveik most is munkában. Skandálják: "Mocskos buzik!" Ilyen egy egészséges családi felvonulás. Már ilyet is láttunk. Nem lehetnek rá büszkék a heterók, ez alapján nem hiszem, hogy szeretnék, hogy mi queer emberek általánosítsunk. Azt kiabálja egyikük. "Mi egészségesek vagyunk!"

meleg méltóság menet
A Rendszerváltó Fórum transzparense

Közben kapjuk a hírt, hogy mindenki biztonságban kijutott a földalattiból és szétszéledt haza. Ami a legfontosabb épen és egészségesen. Mi is elindulunk végig egészen az Erzsébet térig sétálunk. Tizenkétéves "barátunakkal" újra összefutunk, most éppen a kordont akarja borongatni, de nem megy, ehhez még nincs elég ereje. Rendőrkonvojok, sétáló emberek akik mind tiltakozni voltak. Nehezen nyugszanak, de nincs kit bántani már. Csak tojásfoltok vannak és a pusztítás nyomai mindenütt. A kordon még áll a körút is lezárva.

További fotók a galériában

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook