Megtámadták Lévai Katalint és Szetey Gábort

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

lévai katalinMegtámadták a melegfelvonulás után Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselőt és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkárt Budapesten. Egyikőjük sem sérült meg.

Lévai Katalin elmondta, hogy Szetey Gáborral együtt egy rendőrautóban hagyták el az 56-osok terét, miután véget ért a Meleg Méltóság Menete. Az ellentüntetők felismerték őket és rátámadtak a járműre. A rendőrautó ablakát beverték. Az autóban tartózkodók közül senki nem sérült meg.

Az európai parlamenti képviselő elképesztőnek nevezte a Budapesten uralkodó lincs- és pogromhangulatot. Hozzátette: döbbenetes volt átélni a tojás- és kőzáport, a fizikai támadásokat.

– Felháborodással és kétségbeesve vettem tudomásul, hogy emberek élete forog veszélyben, ha kiállnak jogaik mellett – jelentette ki. – Ölni képes az intolerancia s csak a rendőrség szakszerű és határozott fellépésének köszönhető, hogy az eluralkodott lincshangulatban nem történt tragédia. Nem a rendőrséggel kell megvédenünk az emberi szabadságjogokat. Nagyon kevesen vagyunk, akik ki mernek állni a kisebbség jogai mellett.

Szégyen, hogy egy európai országban ilyesmi megtörténhet – mondta. Hozzátette: a történtekről levélben tájékoztatja az Európai Parlament elnökét, a szocialista frakció vezetőségét, illetve a melegjogokkal foglalkozó szervezet irányítóját. – Felhívom a figyelmüket a homofóbia, a kisebbségekkel szembeni türelmetlenség, gyűlölet veszélyére s személyes, valamint az egész testület politikai támogatását kérem közös harcunkhoz.

A szocialista politikus szólt arról is, hogy felhívta Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitányt, és arra kérte, biztosítsák a melegfelvonulás résztvevőinek sértetlen elvonulását az 56-osok teréről. Közölte: a főkapitány ígéretet tett arra, hogy a demonstráció résztvevői előtt megnyitják a kisföldalattit.

*

Nem hősök akarunk lenni

– Egy társadalmi csoport csak akkor nyeri el méltóságát, ha láthatóvá válik. Ha képes arra, hogy a közügyek és a nyilvános beszéd részévé tegye az őt érintő kérdéseket – jelentette ki Lévai Katalin európai parlamenti képviselő július 2-án, szerdán este, amikor a Művész moziban megnyitotta a melegek és leszbikusok fesztiválját, az úgynevezett Büszkeség Napja eseményeit.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy húsz évvel a rendszerváltás után nem hősök akarunk lenni, csupán egyszerű emberek, akiknek nem kell félniük. Sem önmaguktól, sem másoktól. A meleg fesztivál felvonulói nem arra büszkék, hogy melegek, hanem arra, hogy a fenyegetések, a korábbi atrocitások és az előítéletek ellenére mernek utcára vonulni.

– Mindannyian üres kézzel jöttünk a világra, s hogy mivé válunk, másoknak segítő, másokkal együttérző emberré, vagy a másik ádáz ellenségévé, rajtunk múlik. Ahhoz, hogy demokraták legyünk, előbb le kell győznünk a bennünk élő démonokat. Meg kell küzdenünk mindazokkal a zsigeri reakciókkal, amelyeket egykor belénk neveltek. Ha ez sikerült, merhetünk gyávák lenni, és lesz okunk az örömre – mert végre mindannyian méltó sorsot élhetünk ebben az országban – zárta beszédét Lévai Katalin.

A Büszkeség Napjához levelet intézett Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának elnöke is. Többek között ezt írja:

A kiközösítés és a megbélyegzés Európa történelmének legnagyobb szégyene. A felbujtóknak nincs más céljuk, minthogy a kisebbség elnyomásával saját politikai elképzeléseiket juttassák érvényre. Európában a (szélső)jobb nap, mint nap saját korlátait feszegeti, próbálgatja, hogy a civilek provokálásában meddig mehet el. A kisebbségek jogainak megnyirbálásával nem mást, mint a demokratikus jogokat, a demokratikus jogállam alapjait vonja kétségbe.

Levélben köszöntötte az eseményt Michael Cashman brit szocialista EP képviselő, az Európai Parlament Meleg Bizottságának elnöke:

Köszönöm a bátorságotokat és kitartásotokat, amely megkönnyíti a melegek jövő generációjának életét ebben a gyönyörű országban. Harcotok a nyitottabb, toleránsabb Magyarországért is folyik, amelynek minden polgára egyenlő. A küzdelem néha kihívásokkal teli, de bármi is történik, ne feledjétek, nem vagytok egyedül!

mszp.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook