Zöld út a Budapest Pride előtt

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

lmbt fesztiválLMBTQ

A Budapest Pride üdvözli, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság tudomásul vette a 18. Budapest Pride Felvonulás bejelentését. A felvonulást 2013. július 6-án, szombaton tartjuk. A felvonulás előtt egy egyhetes, változatos kulturális és közösségi programokat kínáló Fesztivált rendezünk, amely idén június 30. és július 7. között várja az érdeklődőket.

A rendőrség a korábbi években a közlekedés akadályoztatására hivatkozva megtiltotta a rendezvényt. A tiltást azonban minden esetben hatályon kívül helyezte a Főváros Törvényszék, ezzel biztosítva az leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) emberek és támogatóik gyülekezési jogát. Üdvözöljük, hogy a rendőrség helyes úton indult el és belátta, hogy nem megalapozott a korábbi évek tiltó gyakorlata. A világ több országában ünnepelhették ezen a héten a jogegyenlőség hívei az LMBTQ-jogok kiteljesedését. Új-Zéland és Uruguay is most foglalta törvénybe az azonos neműek házasságának egyenjogúságát.

A rendőrség pozitív lépése mellett azonban Magyarországon további teendőkre van még szükség, hogy ne legyenek másodrendű állampolgárok a hazánkban élő LMBTQ-emberek, akiket az utóbbi egy évben elfogadott új jogszabályok különösen hátrányosan érintettek. A diszkrimináció növekedéséhez járult hozzá az Alaptörvény negyedik módosítása és az új Polgári törvénykönyv elfogadása is. A Budapest Pride Fesztivállal célunk a magyarországi LMBTQ-közösség építése és erősítése, a többségi társadalom megszólítása, az LMBTQ emberekkel szembeni sztereotípiák és előítéletek csökkentése, valamint figyelemfelhívás a jog- és esélyegyenlőség fontosságára.

A tavalyi, és egyben eddigi legnagyobb felvonulás közel 4.000 résztvevővel zajlott. A fesztiválon száznál is több program várta az érdeklődőket, amelyek közül külön népszerűek voltak a változatos témákban megrendezett beszélgetések, workshopok, irodalmi estek, zenei programok és az egyhetes filmfesztivál. Bízunk benne, hogy a trend folytatódik és minden eddiginél több LMBTQ ember és támogató, egyre jobb hangulatban vehet részt közösségünk legnagyobb ünnepén. A 2013-as program júniustól lesz elérhető a fesztivál honlapján.

Szivárvány Misszió Alapítvány

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook