Ne tiltsa be a rendőrség a Budapest Pride Felvonulást!

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

amnesty international Budapest Pride

Az Amnesty International Magyarország felhívja a Budapesti Rendőr-főkapitányság figyelmét, hogy a Szivárvány Misszió Alapítvány által most bejelentett Budapest Pride Felvonulást nem tilthatja be jogszerűen azzal az indokkal, hogy az esemény tervezett útvonala a főváros közlekedését aránytalanul zavarja és a közlekedés rendje más útvonalon nem biztosítható.

Emlékeztetjük a döntéshozókat, hogy a Fővárosi Törvényszék 2011-ben és 2012-ben is megsemmisítette a fenti okkal meghozott rendőrségi tiltást, hiszen a rendőrség a tiltás okát nem tudta bizonyítani, illetve a Budapest Pride-dal azonos helyszínű, útvonalú rendezvények megtartását korábban már tudomásul vette.

A szabad gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogot számos olyan nemzetközi emberi jogi szerződés garantálja, amelyeknek Magyarország is részese; ilyen többek között a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya és az Emberi Jogok Európai Egyezménye. Ezen alapjogok csak nagyon kivételes esetben korlátozhatóak, a Budapest Pride betiltása pedig a fenti jogok szükségtelen és aránytalan korlátozását jelentené. Az országnak ezen felül kötelessége, hogy teljesítse a megkülönböztetés-mentesség elvét, beleértve a szexuális irányultságon alapuló diszkrimináció elleni védelmet is. Ezt többek között az Európai Unió alapjogi kartája, valamint az Európai Unió működéséről szóló (lisszaboni) szerződés is magában foglalja.

Az Amnesty International kiáll amellett, hogy a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer személyek jogaikat szabadon gyakorolhassák. A szervezet idén is támogatja az eseményt és részt vesz a felvonuláson. A Budapest Pride Felvonulás az LMBTQ közösség és támogatóik legfontosabb eseménye, amely egyszerre a láthatóság és elfogadás ünnepe, illetve a jogegyenlőségért vívott küzdelem napja.

Amnesty International Sajtóközlemény
2013. április 16. kedd

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook