Családi jogegyenlő(tlen)ség - Magyar Szivárványcsaládok Napja

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

szivárvány család család

Első alkalommal tartottak kifejezetten LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) szülőknek és gyermekeiknek szóló családi napot Magyarországon. A vasárnap lezajlott rendezvényt a Szivárványcsaládokért Alapítvány, valamint az Inter Alia Alapítvány szervezte, fő céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet rá, hogy hazánkban is egyre többen nevelnek ilyen formában gyermeket; a diszkriminatív jogszabályok ugyanakkor hátrányos helyzetbe hozzák ezeket a gyermekeket és szüleiket.

A  mintegy 150 érdeklődőt vonzó egész napos programok között számos előadás és workshop szerepelt, többek között olyan témákban, mint az azonos nemű szülők jogi helyzete, a szivárványcsaládokra vonatkozó külföldi és hazai, pszichológiai vagy szociológiai kutatások. Emellett helyet kaptak a gyermekvállalók érdeklődésére számot tartó témák, mint például az otthonszülés vagy az iskolaválasztás speciális kérdései.

A programokat pszichológiai előadások nyitották, amelyekben a terület hazai kutatói a vonatkozó vizsgálati eredményeket ismertették. Ezekből kiderült, hogy a szivárványcsaládokban nevelkedő gyermekek nem szenvednek pszichológiailag hátrányt hagyományos családmodellben élő társaikkal szemben. A legnagyobb félelem, hogy az ilyen családokban felnövő gyerekek maguk is melegek lesznek,a kutatási eredmények szerint nem igazolódik be. Ezzel együtt az előadók rámutattak, hogy ezekben a vizsgálatokban már nem ez a fő kérdésfeltevés, mivel az ehhez hasonló megközelítések eleve magukban hordozzák a homofóbiát.

A jogi helyzetről szóló előadásban Sándor Bea (Inter Alia Alapítvány) és Dombos Tamás (Háttér Társaság a Melegekért) arról beszéltek, hogy bár a leszbikus és meleg személyek gyermekvállalását a törvények nem tiltják, az örökbefogadásra és mesterséges megtermékenyítésre vonatkozó hazai jogszabályok alaposan megnehezítik az azonos nemű párok gyermekvállalását. Előadásukban olyan kérdésekre keresték a választ, mint “Hol érhető tetten diszkrimináció a hazai jogi szabályozásban?”,  “Milyen konkrét hátrányok érik emiatt az azonos nemű párokat és gyermekeiket a mindennapokban?”, vagy például “Mi a helyzet Európa más országaiban? Milyen lehetőséget biztosítanak a nemzetközi emberi jogi mechanizmusok ezen diszkriminatív jogszabályok elleni fellépésre?”.

Szivárványcsaládok formáiról, az egyes családformák jellegzetességeiről Faix-Prukner Csilla és Rózsa Krisztián (Szivárványcsaládokért Alapítvány) tartottak interaktív foglalkozást. A meleg közösség tagjai körében sem mindig egyértelmű, hogy milyen lehetősége van egy párnak vagy egyedülálló személynek, ha gyermeket vállalna. A workshop azokat a lehetőségeket vette számba, amelyek Magyarországon is nyitva állnak a szülőségre vágyók előtt (társszülőség, anonim donor segítségével vállalt gyermek, örökbefogadás).

Kiadja: Szivárványcsaládokért Alapítvány
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook