MSZP-s felhívás az emberi jogok napja alkalmából

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

mszp közlemény emberi jogok

Közös célokat és abból fakadó közös tetteket javasol a "demokraták" számára az emberi jogok napja alkalmából megfogalmazott felhívásában az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Mesterházy Attila az MTI-hez hétfőn eljuttatott írásában emlékeztet arra, hogy az ENSZ az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában rögzíti mindazokat a jogokat, amelyeket valamennyi, demokratikus országban élő állampolgár számára a kormányoknak szavatolniuk kell. Úgy foglal állást, hogy Magyarországon ma nem érvényesülnek általánosan és maradéktalanul az emberi jogok.

Szerinte például a "médiatörvénnyel kialakított helyzetben megszűnt a független közszolgálati média és korlátozták a nyilvánosságot", és "a magyar kormány beavatkozik az ügyészségi munkába, gyengíti a bíróságok önállóságát, befolyásolhatja az eljárásokat, kétségbe vonja vagy semmibe veszi a bírósági ítéleteket". Mesterházy Attila úgy látja, hogy Magyarországon sérül a magántulajdonhoz való jog, az egyenlő munkáért járó egyenlő bér elve, az emberek jogegyenlősége, a szabad lakóhelyválasztás joga, valamint a szabad választások elve is.

Az ellenzéki pártvezető azt írta: a hazájáért, szabadságáért, az általános emberi jogokért aggódó demokraták kötelessége kiállni az ENSZ nyilatkozatában foglaltakért, és fellépni azok ellen, akik sértik vagy veszélyeztetik ezeket a jogokat. A Magyar Szocialista Párt ezt teszi: minden demokratikus eszközzel küzd azért, hogy Magyarországon újból maradéktalanul érvényesüljenek az emberi jogok - folytatta, közölve: ehhez szükség van az összes magyar demokrata közös fellépésére is, hogy "2014-ben a választások másnapján azonnal lehetőség legyen újraépíteni a köztársaságot és biztosítani a demokráciákban evidens általános emberi jogokat". "Legyen tehát közös a demokraták célja! A célokat pedig kövessék a közös tettek!" - zárta felhívását Mesterházy Attila.

MTI/pinkvanilla.hu

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook