MSZP: kirekesztőek a KDNP élettársakra vonatkozó javaslatai

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

mszp közlemény Belföld

Az MSZP súlyosan kirekesztőnek tartja a KDNP-frakció hétfőn benyújtott módosító javaslatait, amelyek elhagynák a bejegyzett élettársakra vonatkozó szabályokat az új polgári törvénykönyvből (Ptk).

Bangóné Borbély Ildikó, a szocialisták elnökségi tagja az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a kereszténydemokraták "legújabb lázálmának" nevezi, hogy amíg a házastársak között eltörölnék a tranzakciós illetéket, addig az élettársak között meghagynák azt. Az is tisztázatlan, hogy szülő és gyermeke egymás közt ingyen utalhat-e - tette hozzá.     A politikus úgy fogalmaz, hogy a KDNP "adásvételi szerződéssé" alacsonyítaná az élettársi kapcsolatot, miközben a gyermekek negyven százaléka ilyen családba születik.

A kereszténydemokraták hétfőn benyújtott módosító javaslatukban - amelyet az országgyűlési frakció valamennyi tagja aláírt - kiemelték: a család a természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségét megvalósító olyan kapcsolatrendszer, amelynek alapja egy férfi és egy nő házassága, vagy egyenes ági rokoni kapcsolat, vagy a családba fogadó gyámság.

A kisebbik kormánypárt azt is indítványozza, hogy az élettársakra vonatkozó szabályozást a törvényjavaslat kötelmi jogi könyvében szerepeltessék. Mint kiemelték: az élettársak Ptk.-tervezetbeli - a családjogi könyvben történő - szabályozása az élettársi kapcsolathoz olyan joghatásokat fűz, mint a házassághoz.

A KDNP szerint az élettársi kapcsolat a "nem házasság" választása, amely választás az alkotmányos szabadságjogokon és a magánjogi autonómián alapszik. Aki az élettársi kapcsolatot választja, azért teszi, mert nem kívánja magára nézve érvényesíteni a házasság és a család belső jogi rendjét, ezért e kapcsolatokhoz nem fűződhetnek családjogi joghatások - fejtették ki. Hozzátették: az élettársak között magánjogi jogviszony áll fenn, melynek alapja a felek szerződése, és ebben mindenre kiterjedően rendezhetik kapcsolatukat.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook