Jeszenszky visszautasítja a rasszizmus vádját

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

Jeszenszky Géza rasszizmus?

Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet visszautasította az egyik egyetemi jegyzetével kapcsolatban megfogalmazott  rasszizmus vádját az MTI-nek szombaton eljuttatott állásfoglalásában. A pénteken több honlapon megjelent cikk szerint a nagykövet egyik egyetemi előadásához tartozó jegyzetében előítéletek is szerepelnek.

Jeszenszky Géza azt közölte az MTI-vel, hogy mindig igyekezett felhívni a világ figyelmét a határon túli magyar közösségek helyzetére, tanárként, miniszterként, nagykövetként pedig valamennyi üldözött, bántalmazott nemzeti vagy vallási kisebbség ügyéért írásban és szóban is kiállt.

A diplomata ezt azzal kapcsolatban tudatta, hogy pénteken az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján arról számolt be: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tanít, úgy fogalmaz, "azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással".

A honlap szerint Jeszenszky Géza, az egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének magántanára a tavaszi félévben A posztkommunista Európa és annak nemzeti/etnikai problémái címmel tartott órát főleg külföldi diákoknak, és ehhez kapcsolódott a jegyzete, amelyben - mint írták - forrásokkal alá nem támasztott előítéletek is szerepelnek. Megjegyezték, két egyetemi oktató és egy LMBT- (a leszbikus, meleg, biszexuális,  transznemű közösségeket képviselő) aktivista levelet írt neki, ebben felszólították, hogy írja át a könyvét, és kérjen bocsánatot.

A diplomata az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában kiemelte, a BCE-n és jogelődjein évtizedek óta tart angol nyelvű kurzusokat is a nemzetközi kapcsolatok és a magyar külpolitika történetéről, valamint az átmenet problémáiról a kommunizmusból a demokratikus piacgazdaságba. Előadásait, a témával kapcsolatos írásait és egyes más szerzőktől átvett publikációrészleteket egyetemi segédkönyvként kiadta, ennek része a magyarországi kisebbségekről és a romákról szóló fejezet - mutatott rá.

Úgy fogalmazott, ebben a fejezetben 15 oldal foglalkozik a cigánysággal, de mivel a téma nem szakterülete, a fejezet megírásához több forrást használt. "Még egy elfogult roma jogvédő sem találhat semmi kifogásolnivalót a téma bemutatásában, könyvemet magyar és külföldi diákok százai használták és találták hasznosnak" - hangsúlyozta.

Kiemelte, több tanulmány, szociológiai felmérés érinti a cigányok között is fellelhető szellemi fogyatékosság jelenségét, és általában ezt a belterjes közösségek létével, és az ezzel járó gyakori rokonházasságokkal magyarázzák. "Józan ésszel e feltételezésben semmi sértőt nem lehet találni, rasszizmust emlegetni pedig felháborító rágalom" - írta.

Jeszenszky Géza arra is kitért, hogy külföldi megbízatása miatt az érintett kurzus már két éve nem indult el az egyetemen, a könyve pedig nem tananyag, és sosem került könyvesboltokba.

MTI/pinkvanilla.hu

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook