Az ellentüntetők miatt van szükség rendőri készültségre

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

Budapest Pridetüntetők

Eddig is tudtuk, hogy a kordonokra és a hatalmas rendőri készültségre nem az ünneplő, vidám és békés felvonulás, hanem a szélsőséges támadások miatt van szükség. A napokban azonban ezt az ellentüntetők részéről is megerősítette Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője. A Budapest Pride szervezői felkérik Zagyva György Gyulát és társait, hogy a jövőben tartózkodjanak a gyűlöletkeltéstől, mások biztonságának veszélyeztetéséről, spórólják meg a városnak és a társadalomnak a rendőri készültséget, és inkább kirándulni menjenek a felvonulás ideje alatt.

Idén is több kisebb ellentüntetést szerveztek szélsőséges csoportok a Budapest Pride Felvonulás útvonalán. Zagyva is azon az előre be nem jelentett Kossuth téri megmozduláson tűnt fel, ahol az ellentüntetők közül sokan a rendőrséggel szemben agresszív magatartást tanúsítva - többek közt a rendőrkutyákat fejberúgva - várták a Budapest Pride Felvonulás békés résztvevőit. A tüntetők közül 10 embert állított elő a rendőrség, közöttük volt olyan, akit csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszakkal vádolnak. Az agresszív és gyűlölködő ellentüntetők miatt idén is kordonokkal és hatalmas rendőri készültséggel kellett megvédeni a békés felvonulást a gyűlölködő csoportok agressziójától.

Zagyva György Gyula az index.hu-nak adott nyilatkozatában sikernek könyveli el, hogy a sok éves nyugodt felvonulás után 2007 óta a rendőrségnek kettős kordonnal kell megvédenie a felvonulókat az ellentüntetőktől. Zagyva nyilatkozatával megerősíti, hogy agressziójuk mennyi kényelmetlenséget és fáradtságot okoz a társadalomnak, a rendőrségnek és a felvonulóknak. A Szivárvány Misszió Alapítvány meggyőződése, hogy a magas költségekkel járó rendőri készültség túl nagy ára annak, hogy agresszív radikálisoknak szabadidős programot biztosítson. Ezúton hívjuk fel az ellentüntetések szervezőit és résztvevőit, hogy a jövőben hagyjanak fel félelemkeltő magatartásukkal, hiszen ha a részükről nincs agresszió, akkor a rendőrségnek sem kell jelentős költségek árán kordonokat és rendőrsorfalat biztosítania!

A Budapest Pride szervezői továbbá felháborítónak és megengedhetetlennek tartják, hogy a magyar parlament képviselője nyíltan homofób és transzfób magatartást tanúsít, szabadidejében békés felvonulásokat zavar meg és mások épségét kockáztatja. Magyarországon és a parlamenti pártok sorai közt elfogadhatatlan, hogy a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösséget ilyen támadások érhetik.

Budapest Pride

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook