Budapest Pride Felvonulás 2012

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

Budapest Pridefelvonulás

Ma délután négy óra után a Városligetből indult a Budapest Pride felvonulás. A résztvevők kora délutántól a Városligeti tónál, egy lezárt területen gyülekeztek, ahová csak átvizsgálás után lehetett bejutni.


Az indulásig az egybegyűltek a tóparton felállított színpadon felszólaló aktivistákat és szimpatizánsokat hallgathatták, a beszédek sorát koncertek szakították meg.

Sophie in't Veld, az Európai Parlament LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) frakcióközi csoportjának egyik, holland alelnöke felszólalásában Budapestet Amszterdammal hasonlította össze. Azt mondta, amíg Amszterdamban 400-500 ezer ember vesz részt a melegfelvonuláson, ami a holland városban egy hatalmas ünnepnek számít, addig Budapesten a rendőrök kordonokkal zárják le az utcákat. A politikus úgy fogalmazott, reméli, hogy a magyar főváros vezetői - köztük a főpolgármester is - belátják majd, mennyire fontos, hogy toleráns kép alakuljon ki Budapestről.

Ulrike Lunacek, az Európai Parlament Zöldek/ Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportjának osztrák tagja arról beszélt, hogy ő volt az első országgyűlési képviselő Ausztriában, aki nyíltan vállalta leszbikus voltát. Utalt arra, hogy nem a melegek, biszexuálisok és transzneműek az egyetlenek, akiket diszkriminálnak, ezért addig kell harcolniuk, amíg minden társadalmi réteg megkapja szabadságát.

A felvonulás résztvevői között az MTI tudósítói Józsa Istvánt és Szanyi Tibort, az MSZP parlamenti képviselőit, valamint Kunhalmi Ágnest, a párt elnökségének tagját, továbbá Szabó Rebeka és Scheiring Gábor jelenlegi, illetve Kaufer Virág egykori LMP-s országgyűlési képviselőt is látták.

A rendőrség nagy erőkkel biztosította a felvonulást, az Andrássy út mellékutcáit pedig lezárták.

Egy időre Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is csatlakozott a szombati Budapest Pride felvonuláshoz.

A menet az Andrássy úton a Kodály köröndnél haladt, amikor a testőrökkel körülvett diplomata megjelent és beállt a felvezető kamion mögé. A nagykövet, aki feltehetően a szervezőktől kapott egy kisebb szivárványszínű zászlót, mosolyogva fényképezkedett a felvonulás résztvevőivel, majd egészen az Izabella utcáig együtt sétált a tömeggel, itt beszállt a rá várakozó autóba.

Az amerikai nagykövet júniusban az emberi jogok érvényesüléséért és a diszkrimináció ellen folytatott tevékenységéért Aktív állampolgárságért oklevéllel tüntette ki a Háttér Társaság a Melegekért civil szervezetet.

A diplomata azon az eseményen elmondta, Barack Obama amerikai elnök júniust a meleg büszkeség hónapjának nyilvánította, hogy felhívják a figyelmet az LMBT- (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) közösség helyzetére. Ennek jegyében adta át a nagykövet az oklevelet egy olyan szervezetnek, amely - mint fogalmazott - sokat tesz ezért a közösségért. Kifejtette: a Háttér Társaság a Melegekért az egyik legrégebbi szervezete a magyar LMBT-közösségnek, igyekszik más egyesületeket is támogatni, valamint segíti a vidéki szervezetek alakulását és fejlődését.

A EuroGames és az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából 16 budapesti nagykövetség június végén közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségeket .

Az osztrák, ausztrál, belga, kanadai, dán, francia, finn, német, ír, holland, norvég, portugál, svéd, svájci, brit és az amerikai nagykövetség közös nyilatkozatában azt írta, támogatják az LMBT-közösségek jogait, hogy nagyszabású rendezvényeket szervezzenek, békésen és törvényes keretek között fejezhessék ki magukat.

A külképviseletek annak a reményüknek adtak hangot, hogy a magyar emberek tiszteletet tanúsítanak majd a rendezvények iránt, és a magyar hatóságok nem engedik, hogy szélsőséges nézeteket vallók megzavarják az eseményeket.

Budapesti külképviseletek az elmúlt években is közös nyilatkozatban biztosították támogatásukról a magyarországi LMBT-közösségeket.

Megállították a Budapest Pride felvonulóit szombaton hat óra után - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

A menet a Honvéd és Alkotmány utca sarkán levő rendőrsorfalnál megállt, a résztvevők békésen elindultak hazafelé.

A felvonulás a Városligettől indult, és az eredeti tervek szerint a Kossuth téren fejeződött volna be.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook