Nagy erőkkel készül a rendőrség a melegfelvonulás biztosítására

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

Budapest Pride biztosítás

Több mint kétezer rendőrrel készül a rendőrség a Budapest Pride felvonulás biztosítására, a szombati fővárosi esemény kordonokkal lezárt útvonalon zajlik majd - tudta meg az MTI rendőrségi forrásból csütörtökön. Az esemény idejére több ellendemonstrációt is szerveznek, ezért a rendőrök nemcsak a felvonulást, hanem utána a résztvevők elvonulását is biztosítani fogják.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által a Városliget-Andrássy út-Alkotmány utca útvonalra bejelentett július 7-ei felvonulást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) április elején még megtiltotta, azzal az indokkal, hogy a közlekedés más útvonalakon nem volna biztosítható. A szervezők a Fővárosi Törvényszékhez fordultak felülvizsgálatáért, és a rendőrségi döntést a bíróság egy héttel később hatályon kívül helyezte, amit a BRFK tudomásul vett.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója az MTI megkeresésére csütörtökön azt mondta: a szombati vonulásos rendezvény, amelynek célja felhívni a figyelmet a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösséget érintő megkülönböztetésre, a jogegyenlőtlenségre, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik, ezért azt a rendőrség nagy erőkkel biztosítja.

A dandártábornok megjegyezte, a rendőrség feladata kettős: egyrészt mindenkinek biztosítani kell a gyülekezéshez való alkotmányos alapjogát, másrészt fel kell ismerni, hogy mely joggyakorlás az, amely - átlépve a törvényes kereteket - már akadályozza mások alkotmányos alapjogát.

Garamvölgyi László ezért azt hangsúlyozta: a rendőrség nyomatékosan felhívta a szervezők figyelmét, hogy szigorúan tartsák be a törvényi előírásokat, ne kövessenek el semmilyen jogsértést, ne tanúsítsanak provokatív magatartást. Ugyanakkor azok ellen, akik a rendezvényt bármi módon megzavarják, a tett súlyosságának függvényében szintén eljárnak - tette hozzá.

Az ORFK kommunikációs igazgatója közölte, a szombati felvonulás idejére a rendőrség lezárja a Városliget-Olof Palme sétány-Dvorák sétány-Dózsa György út- Városligeti fasor-Bajza utca-Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalat, és a korábbi évekhez hasonlóan a szervizutakat sem lehet majd használni, mert a keresztutcákat kordonokkal lezárják. Internetes oldalakon már hetekkel ezelőtt elkezdődött "egy uszító és provokatív jellegű kommunikáció", ezért a rendőrség minden eshetőségre számít; úgy zárják le a vonulási útvonalat a fémkordonokkal, hogy a Budapest Pride résztvevői dobótávolságon kívül maradjanak.

A rendőrségi biztosítás nemcsak a gyülekezési, a vonulási és az érkezési helyszínekre, hanem az onnan való távozás mozzanataira is kiterjed - jegyezte meg.

Garamvölgyi László közlése szerint a szombati melegfelvonulással egy időben két másik bejelentett rendezvényt is biztosítania kell a rendőrségnek: az Erzsébet térre egy magánszemély hirdetett egy-kétezres megmozdulást, a Hősök terére pedig a pozsonyi csata évfordulója alkalmából jelentettek be kegyeleti megemlékezést, mintegy 1500 ember jelenlétével.

A rendőrség a rendezvények idejére Budapest egész területén fokozott ellenőrzést rendelt el, ezért napközben bárkit igazoltathatnak, bárki ruházatát, csomagjait átvizsgálhatják.

A Budapest Pride fesztivál keretében tartott felvonulás tavaly és tavalyelőtt különösebb rendbontás nélkül ért véget, de az azt megelőző három évben szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre. Bántalmaztak külföldi állampolgárokat is, de rátámadtak politikusokra, közéleti személyiségekre is.

A tavalyi felvonuláson az Oktogon közelében összegyűlt félezernyi ellentüntető megpróbálta áttörni a rendőrségi kordonokat, üvegekkel dobálták a rendőröket, akik ezért könnygázzal fújtak le több embert, és néhányat kiemeltek a tömegből. A múlt évi felvonulásról négy embert állítottak elő.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook