Budapest Pride - Az Amnesty International támogatja a fesztivált

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

Budapest Pride amnesty

Támogatja és részt vesz a melegek szombati felvonulásán az Amnesty International Magyarország. A jogvédő szervezet keddi közleményében reményének adott hangot, hogy a rendőrség a rendezvényen biztosítja a résztvevők szabad véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez való jogát.

A tizenhetedik Budapest Pride film- és kulturális fesztivál, amelynek célja, hogy bemutassa a magyarországi LMBTI közösség sokszínűségét, múlt vasárnap kezdődött.

A nyolcnapos Budapest Pride keretében tartott hagyományos felvonulás szombaton lesz.

Az MTI-hez eljuttatott dokumentumban az Amnesty International úgy fogalmaz, hogy a rendezvénysorozat "méltó ünnepe a sokszínűségnek, a toleranciának és az esélyegyenlőségért folytatott küzdelemnek".

A nemzetközi jogvédő szervezet vezetői, illetve aktivistáik a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) közösség jogainak, a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságának érvényesítése érdekében vesznek részt a rendezvényen - olvasható a szövegben.

Az Amnesty International emlékeztet: a "magyar állam kötelezettsége", hogy minden állampolgára számára megkülönböztetés nélkül biztosítsa jogai érvényesülését, illetve a hátrányos megkülönböztetés és az előítéletből elkövetett bűncselekmények elleni védelmet.

A közlemény utal arra, hogy az új büntető törvénykönyv elfogadásával erősödött a homo- és transzfóbia elleni büntetőjogi védelem. A szervezet véleménye szerint fontos, hogy a jogszabályi változás után a mindennapokban is érvényesüljön a homofóbia és transzfóbia elleni határozott kiállás.

A rendfenntartó erők hatékony fellépése mellett azonban fontos lenne az is, hogy az állami és fővárosi politikai vezetők és főtisztviselők nyíltan elhatárolódjanak a szexuális kisebbségeket érő diszkriminatív és kirekesztő magatartástól, és határozottan kiálljanak az LMBTI emberek jogainak védelméért - olvasható a közleményben.

Az alábbiakban a közlemény teljes szövege olvasható:

Határozott fellépésre van szükség a homofóbia és a transzfóbia ellen mind a rendőrség, mind a kormány részéről

Az Amnesty International idén is támogatja és részt vesz a Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztiválon, és a július 7-én megrendezésre kerülő Pride felvonuláson.

Ez a színvonalas, kulturális, filmes, és társadalmi témákkal foglalkozó programokkal és változatos résztvevőkkel egy héten át tartó rendezvény-sorozat méltó ünnepe a sokszínűségnek és a toleranciának, és az esélyegyenlőségért folytatott küzdelemnek.

Hazai és nemzetközi aktivistáinkkal a magyar LMBTI közösség jogainak, és a véleménynyilvánítás és gyülekezés szabadságának érvényesítéséért veszünk részt idén is a fesztiválon és a felvonuláson is.

Az Amnesty International reményét fejezi ki, hogy a rendőrség – csakúgy mint tavaly – teljes körűen biztosítja a fesztiválon és a felvonuláson résztvevők szabad véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez való jogait. A magyar állam kötelezettsége, a nemzetközi és a magyar jogszabályok alapján is, hogy minden állampolgára számára megkülönböztetés nélkül biztosítsa jogai érvényesülését, illetve a hátrányos megkülönböztetés és az előítéletből elkövetett bűncselekmények elleni védelmet.

Tavaly után idén is megtiltotta a rendőrség az adott útvonalra bejelentett Pride felvonulást, amely határozatot azonban – 2011-hez hasonlóan – most is hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék. Ezen előzmények fényében még inkább lényeges, hogy az állami és a budapesti vezetés, valamint a budapesti rendőrség mindent megtegyen a Pride felvonuláson békésen részt venni szándékozók jogainak védelméért és biztonságának garantálásáért.

A múlt héten az új Büntető Törvénykönyv elfogadásával erősödött a homo- és transzfóbia elleni büntetőjogi védelem, többek között azzal, hogy bekerült az új büntetőjogi kódexbe a szexuális irányultság és a nemi identitás alapú gyűlölet-bűncselekmény elleni kiemelt védelem. Fontos lenne, hogy a jogszabályi változás után a mindennapokban is érvényesüljön a homofóbia és transzfóbia elleni határozott kiállás.

A Eurogames, és most a Pride fesztivál mentén felerősödő, sokszor uszítássá fajuló, illetve esetenként még közösség tagja elleni erőszakra is felszólító, homofób és transzfób megnyilvánulások elleni fellépés nem kizárólag a rendőrség felelőssége. A rendfenntartó erők hatékony fellépése mellett fontos lenne, ha az állami és fővárosi politikai vezetők és főtisztviselők nyíltan elhatárolódnának a szexuális kisebbségeket érő diszkriminatív és kirekesztő attitűdtől és határozottan kiállnának minden előítélettel sújtott csoport, így az LMBTI emberek jogainak védelméért. A Eurogames kezdetén 16 budapesti nagykövetség biztosította támogatásáról közleményében az LMBTI rendezvényeket. Sokat jelentene, ha ezt a példát követnék a hazai politikusok is.

Háttér:

Az Amnesty International világszerte kampányol az LMBTI emberek jogaiért, egyenjogúságáért. Kampányunk legfőbb céljai: a Pride felvonulásokon való részvétellel a véleménynyilvánítási és gyülekezési jogok érvényesítése; homofób / transzfób törvények, rendelkezések és intézkedések elleni küzdelem; gyűlölet-bűncselekmények elleni hatékonyabb hatósági fellépés elérése; és az LMBTI aktivisták támogatása és védelme. Az Amnesty International munkatársai és aktivistái Európa-szerte vesznek részt a Pride felvonulásokon. Idén Közép-, és Kelet-Európában már ott voltunk Rigában, Splitben, Pozsonyban, Szófiában a Pride felvonulásokon. A budapesti Pride felvonulással egy időben pedig munkatársaink jelen lesznek Szentpéterváron, az ottani Pride felvonuláson.

A Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál keretében egy interaktív műhelyfoglalkozást tartunk aktivistáinkkal július 3-án, kedden, 18.00-kor a Bálint házban, a felvonuláson pedig népes aktivista csoporttal veszünk részt.

MTI/Amnesty International

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook