Budapest Pride - Tizenhat nagykövetség támogató nyilatkozata

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

Budapest Pride támogatás

Közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségeket a EuroGames és az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából 16 budapesti nagykövetség.

A EuroGames 2012 sportrendezvény szerdától vasárnapig tart. A nyolcnapos Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál vasárnap kezdődik, a hagyományos felvonulás jövő szombaton lesz.

Az osztrák, ausztrál, belga, kanadai, dán, francia, finn, német, ír, holland, norvég, portugál, svéd, svájci, brit és az amerikai nagykövetség közös nyilatkozatát Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége juttatta el szerdán az MTI-hez.

A külképviseletek a Eurogames 2012 és a 17. Budapest Pride alkalmából azt írták, támogatják az LMBT-közösségek jogait, hogy nagyszabású rendezvényeket szervezzenek, békésen és törvényes keretek között fejezhessék ki magukat.

Hangsúlyozzák, hogy az emberi jogok - ezen belül az igazságosság, az egyenlőség, a kirekesztés elutasítása és a véleménynyilvánítás szabadsága - tiszteletben tartása és a törvényesség a demokratikus államok alapkövei. Ezzel összhangban a nemzetközi emberi jogi törvény is azon alapul, hogy minden embert szabadság és egyenlő jogok illetnek meg, mint azt az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is kimondja - mutatnak rá.

Az állásfoglalásban üdvözlik a magyar kormány elkötelezettségét, hogy támogatja ezeket a jogokat és azt, hogy tavaly júniusban támogatta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a szexuális orientációról és a nemi identitásról szóló határozatát. Az ENSZ legfontosabb emberi jogi szervezete a határozatban elítélte a szexuális orientáció miatti hátrányos megkülönböztetést.

A külképviseletek annak a reményüknek adnak hangot, hogy a magyar emberek tiszteletet tanúsítanak majd a rendezvények iránt, és a magyar hatóságok nem engedik, hogy szélsőséges nézeteket vallók megzavarják az eseményeket.

A Budapest Pride fesztivál keretében tartott felvonulás tavaly és tavalyelőtt különösebb rendbontás nélkül ért véget, de az azt megelőző három évben szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre. Bántalmaztak külföldi állampolgárokat is.

Budapesti külképviseletek az elmúlt években is közös nyilatkozatban biztosították támogatásukról a magyarországi LMBT-közösségeket.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook