Fővárosi Közgyűlés – Elfogadták a tiltott, közösségellenes magatartások bírságolásáról szóló rendeletet

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

budapest rendelet

Döntött a tiltott, közösségellenes magatartások bírságolásáról a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén; az önkormányzati rendeletben foglaltak megszegőire ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki.


Az új szabálysértési törvény idén április 15-én lépett hatályba, a felsőbb szintű jogszabály miatt az önkormányzatok kötelesek hatályon kívül helyezni a saját rendeleteikben meghatározott szabálysértési rendelkezéseket, legkésőbb május 31-ig. A jogszabály ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy a helyi képviselő-testületek tiltott, közösségellenes magatartásokat határozzanak meg rendeleteikben, az ezek megszegőit pedig bírságolhatják.

 

A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi, április 25-i ülésén döntött a szabálysértési rendelkezések hatályon kívül helyezéséről; Sárádi Kálmánné főjegyző mostani javaslatában azonban indokoltnak tartotta mindazon, korábban szabálysértő magatartásokat tiltott, közösségellenes magatartásként szabályozni, amelyek nincsenek meghatározva a felsőbb szintű jogszabályban.

A rendelet szerint bírságolhatók azok, akik egyebek mellett beszennyezik vagy jogtalanul helyeznek ki utcanévtáblát, ismertetőtáblát; nem gondoskodnak az ingatlanjaik előtti terület gondozásáról, síkosság- és gyommentesítéséről; nem szállítják el időben az építési törmeléket; nem kijelölt helyen helyeznek el hirdetményt, plakátot.

Helyszíni bírságot - amelynek összege ötvenezer forintig terjed - a közterület-felügyelő szabhat ki; míg a százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal kapcsolatos hatáskör a jegyzőre is átruházható.

A főjegyző tájékoztatása szerint továbbra is vizsgálják, mit lehetne még a rendelet körébe vonni, ezért a közgyűlés következő ülésén, június 20-án is napirenden lesz a szabályozás.  A határozatot 18 igen, 3 nem szavazattal és 12 tartózkodás mellett fogadták el. A közgyűlésen nem kapott támogatást a Jobbik azon módosító javaslata, amely a melegfelvonulást is a tiltott, közösségellenes magatartások közzé sorolta volna.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook