Szolidaritás az oroszországi, ukrajnai és grúziai LMBTQ közösséggel

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

homofóbia lmbtq

Az utóbbi három hétben számos Pride felvonulás lehetetlenült el Kelet-Európában – a rendőrségi tiltások és oszlatások, illetve a szélsőséges támadások súlyosan sértik az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, és queer-) közösségek gyülekezési jogát. A Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál szervezőiként szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezzük ki az oroszországi, ukrajnai és grúziai LMBTQ-közösséggel.

Május 17-én Tbilisziben, Grúzia fővárosában szélsőségesek támadtak meg egy békés tüntetést, amit helyi LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) aktivisták szerveztek a Homofóbia és Transzfóbia Elleni Világnapon. Több LMBTQ aktivistát, akiket szélsőségesek támadtak meg, később őrizetbe vett a rendőrség.

Május 20-án a hatóságok az indulás előtt fél órával megtiltották a kijevi Pride felvonulást, arra hivatkozva, hogy a menetet legalább 500 ellentüntető tervezi megtámadni. A felvonulás szervezőit szélsőségesek brutálisan bántalmazták; két aktivistát megvertek és könnygázzal lefújtak.

Május 27-én hetedszerre oszlatták fel a moszkvai Pride felvonulást. A felvonulás megtiltását és annak indokolatlan feloszlatását az Európai Emberi Jogi Bíróság 2010-ben már elítélte és Oroszországot megbírságolta. Vasárnap szélsőségesek támadták meg a felvonulást, ököllel támadtak az aktivistákra, szívárvány-zászlóikat eltaposták. A rendőrség 30 LMBTQ aktivistát vett őrizetbe.

Magyarországon idén másodszorra próbálta a Budapesti Rendőrfőkapitányság tiltó határozatával megakadályozni a Budapest Pride felvonulás megrendezését. A Fővárosi Törvényszék felülbírálta és hatályon kívül helyezte a tiltó határozatot és július 7-én immáron 17. alkalommal rendezzük meg a Budapest Pride felvonulást. A Magyar Helsinki Bizottsággal további jogi lépéseket teszünk a rendőrséggel szemben, hiszen eljárásuk súlyosan diszkriminatív.

A világon és Európában egyre növekszik azoknak a diszkriminációs eseteknek és gyűlöletbűncselekményeknek a száma, amelyek a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ-) közösség tagjait érik nap mint nap, és amelyeknek a homofóbia és a transzfóbia az alapja.

A Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál szervezői határozottan elítélik a szélsőségesek támadásait és a hatóságok elégtelen válaszát. A felvonulások megtiltása, illetve azok későbbi indokolatlan feloszlatása súlyosan sérti a gyülekezéshez és szólásszabadsághoz való jogunkat.

Szolidaritásunkat fejezzük ki az oroszországi, ukrajnai, és grúziai LMBTQ-közösséggel.

Budapest, 2012. Május 29.
Szivárvány Misszió Alapítvány

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook