A megszorító politika ellen demonstrált a Jobbik - Vona: ez a magyar élet menete

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

jobbik jobbik

A magyar élet menetének nevezte a Jobbik vonulásos demonstrációját az ellenzéki párt elnöke szombaton a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt tartott beszédében. Vona Gábor élesen kritizálta az MSZP-t és a Fideszt, valamint Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort az elmúlt évek megszorító, "hazaáruló" politikája miatt.

A néhány ezres tömeg szombaton délután az MSZP Jókai utcai székháza elől vonult rendőri biztosítás mellett a Fidesz székháza elé. A nagyobbik kormánypárt székházán egy molinót feszítettek ki, amelyen az állt: "a Jobbik a bankok oldalára állt". Erre reagálva Vona Gábor azzal kezdte a beszédét: a Jobbik soha nem áll a bankok oldalára, míg a Fidesz "születése óta ott áll".

Beszélt arról is, hogy a Jobbik tüntetéséhez hasonlóan az elmúlt időszakban több felvonulás is történt Budapesten. A melegfelvonulásról azt mondta: "nem az a baj, hogy homoszexuálisok, hanem nyomorult provokátorok". A 300 roma Parlament elé vonulásáról úgy beszélt: "a jogaikért tüntettek, mikor fognak már a kötelességeikért is". A holokauszt kapcsán vonulóknak annyit üzent: "nem az a baj, hogy zsidók, hanem hogy nem a zsidóságuk köti össze, hanem a magyargyűlölet". A Békemenetről pedig annyit mondott: nem az a baj, hogy a résztvevők szeretik Orbán Viktort, hanem hogy "még a hazaárulásba is követik".     A Jobbik elnöke hangsúlyozta: a szombati demonstráció a magyar élet menete, amelyet az ellenzéki párt minden megyeszékhelyen és a lehető legtöbb városban meg fog ismételni. Elsőként vasárnap délután Győrben tartanak hasonló rendezvényt.

Vona Gábor több kérdést is feltett Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak: "miért engedték ide a multikat; hol van a magyar bankrendszer; hol vannak a roma felzárkóztatásra elköltött százmilliárdok; miért lopják el a pénzünket; illetve meddig nyalják még az Európai Unió talpát; meddig árulják még el a hazájukat minden egyes napon?"

Hangsúlyozta: ha a Jobbik kerül kormányra "elzavarja a multikat, akikre nincs szükség, mert nem teremtenek magyar munkahelyeket". Emellett megteremti a valódi független jegybankot, amely független az Európai Uniótól, a Nemzetközi Valutalaptól, az Egyesült Államoktól és Izraeltől is. Hozzátette: kormányra kerülésük esetén a magyar földre és vízre alapozva kiléptetnék Magyarországot az EU-ból, de a gazdasági térség részei maradnának Norvégiához és Svájchoz hasonlóan - ahol az olajra és a bankokra alapozva teszik ezt.

Hangsúlyozta: a korrupciót "kíméletlenül kell felszámolni, börtönbe kell zárni", ezért is kezdeményezett a jobbik parlamenti vizsgálóbizottságot a Fidesz mögötti gazdasági cégbirodalom átvilágítására. "Be fogom hívatni Simicskát, hogy számoljon el azzal a sok milliárd forinttal" - fogalmazott Vona Gábor.     A cigánysággal kapcsolatban úgy fogalmazott: mindenkivel be kell tartatni a törvényeket. Ez "ha valakinek nem tetszik, annak intézzük a vízumot Kanadába, és mehet vadőrnek vagy vadnak" - tette hozzá.

Vona Gábor szerint azért támadják és próbálják bomlasztani a Jobbikot, mert ők képesek lennének megakadályozni azt, amire az elmúlt 10 év kormányai "a háttérhatalmaktól a megbízatást kapták". Szerinte a Jobbik az egyetlen párt, amelynek vezetését nem szállta meg "a háttérhatalom". Éppen ezért úgy véli: aki a Jobbik ellen tesz, az a magyar nemzetet támadja, és az EU, az IMF, az Egyesült Államok és Izrael "oldalán harcol".

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke a demonstráción arról beszélt, hogy a Fidesz semmiben sem változtatott a megelőző 8 év politikáján, sőt "sokszor sokkal jobban hazudozik". Szerinte "gátlástalan senkiháziak" ülnek a parlamentben, és már a Fidesz széksorai között is az MSZP-hez hasonló arányban "a pofátlan, gőgös, semmire és senkire tekintettel nem lévő viselkedés uralkodott el". Hozzátette: ezért a magyar nép két év múlva ítéletet fog mondani a kormánypártok felett.

A jobbikos és árpádsávos lobogókkal felszerelkezett tömeget a beszédek megkezdése előtt Pörzse Sándor országgyűlési képviselő arra kérte, hogy "mindenki igaz magyarként és úgy kiabáljon, olyat mondjon, amelyet mindannyian a későbbiek folyamán is vállalni tudunk".

A tömegben ott voltak a különféle gárdista szervezetek egyforma ruhát, illetve egyenruhát viselő tagjai is, akik alakzatban vonultak be a Fidesz székháza elé felállított színpadhoz, a Lendvay utcát a Rippl-Rónai utca kereszteződéséig megtöltő tömegben.

A tüntetés ideje alatt a környező utcákban több tucatnyi rendőr állt készültségben, de intézkedésre nem került sor.

MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook