Fővárosi Közgyűlés - Vita a közterület-használatról szóló rendelet szigorításáról

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

budapest rendelet

Éles vita alakult ki a közterületek használatáról szóló rendelet tervezett szigorításáról a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén, az indítványt az előterjesztők végül visszavonták.

Tarlós István főpolgármester, a pénzügyi helyettese, Bagdy Gábor, Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője, valamint Pokorni Zoltán és Németh Szilárd képviselők helyszínen kiosztott javaslatukkal szigorították volna a közterületek használatának rendjét. Az indítvány szerint nem kapott volna közterület-használati hozzájárulást a környezetre káros hatású, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztető tevékenység, valamint "megbotránkozást keltő vagy obszcén felvonulás".     A vitában Molnár Gyula, az MSZP képviselője a melegfelvonulás betiltásával azonosította a terveket, s bírálta, hogy a javaslatból nem derül ki, mi kelt megbotránkozást. Álláspontja szerint az előterjesztés nem demokratikus, mert azt tartalmazza, hogy ami nem tetszik, az ne is mutathassa meg magát. Jelezte, hogy pártja nem támogatja az ötletet.

Hanzély Ákos, az LMP képviselője szerint a rendelettervezet szubjektív és jogbizonytalanságot szülne. Azt mondta, előzetesen senki nem kér "obszcén felvonulásra" engedélyt, e jelleget legfeljebb utólag lehet megállapítani.

Losonczy Pál, a Jobbik fővárosi frakcióvezetője támogatásáról biztosította az előterjesztőket, azt mondta, "férfiak rózsaszín tangabugyiban kimerítik az obszcenitást". Az ellenzéki politikus megjegyezte: nem szeretné, ha Budapest a homoszexualitás központja lenne.

A főpolgármester a vitában a rend megteremtése mellett állt ki. Jelezte: ha a szocialisták nem támogatják a javaslatot, akkor védik a megbotránkoztatást keltő tevékenységeket, emellett pedig önkényesen és rosszindulatúan értelmezgetnek.     Az előterjesztők végül elnapolták a javaslat tárgyalását, ám jelezték, hogy a későbbiekben azt visszaviszik a közgyűlés elé, s abban rögzítik, hogy az MSZP pártolja az obszcenitást.

MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook