MSZP: a kormánypártok nem engedhetnek a Jobbik "agresszív" politikájának

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

mszp közlemény

A kormánypártok nem engedhetnek a Jobbik kirekesztő gondolkodásának, "agresszív" politikájának - közölte az MSZP csütörtökön az MTI-vel.

Mint Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja közleményében kifejtette: a Jobbik új törvényjavaslata szerint az azonos neműek kapcsolatát a médiában kizárólag negatív módon ábrázolhatnák, az ilyen kapcsolat nyilvános felvállalását pedig "népszerűsítés" címén börtönnel büntetnék.

Ezen felül a Jobbik módosítaná az Alaptörvényt is: "szándékuk szerint a Magyar Gárda vígan masírozhat, a melegek viszont nem élhetnének a gyülekezési joggal" - figyelmeztetett a szocialista képviselő.

Az ellenzéki politikus kiemelte: a Jobbik és a Fidesz már régóta vetélkedik a szélsőjobboldali szavazócsoport megnyeréséért. Míg "a Fidesz "csak" a gyarmatosítás elleni honvédelmet hirdeti az Európai Unióval szemben, a Jobbik már ki is lépne onnan. Kövér László "csak" arról beszél, hogy a baloldalnak voltaképpen helye sem volna a parlamentben, a Jobbik már erőszakkal is kiirtaná a politikából a neki nem tetsző pártokat. A Fidesz "csak" rangsorolja a családformákat, hátrányba hozza még a különnemű élettársakat is, a Jobbik már üldözné az egynemű társakat" - sorolta Lendvai Ildikó.

Az utóbbi napokban pedig a Jobbik látványosan durva akciókkal igyekszik előnyt szerezni, a "cigányok és zsidók után most a melegeket vették célkeresztbe". Az MSZP szerint, ha a kormánypártok engedékenyek a kirekesztő gondolkodással szemben, "akkor annak pusztító változatai is könnyen ránk szabadulhatnak". "Ennyit nem ér a szélsőjobb szavazóiért folytatott vetélkedés" - fogalmazott Lendvai Ildikó.

A Jobbik a parlamentnek kedden benyújtott javaslatával módosítaná a büntető törvénykönyvet, a szabálysértési törvényt, a médiatörvényt és a reklámtörvényt, hogy betiltható, illetve büntethető legyen "a szexuális devianciák népszerűsítése".

Mirkóczki Ádám, a javaslat megfogalmazója, a párt szóvivője szerdán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a Jobbik a "közerkölcs és a fiatal generációk egészséges gondolkodásának védelmében" nyújtott be törvénymódosítást a szexuális devianciák - mint a homoszexualitás a transzneműség, transzvesztitizmus, a biszexualitás és a pedofil magatartás - népszerűsítésének betiltására és büntetésére.

Erre reagálva a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, Niedermüller Péter arra szólította fel a demokratikus ellenzék pártjait, hogy egységesen lépjenek fel "a Jobbik embertelen, az emberi élet egyetlen területét sem tiszteletben tartó újfasiszta ideológiája ellen".

Gulyás Gergely, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes alelnöke csütörtökön, az MTI megkeresésére azt mondta: a Fidesz szükségtelen és indokolatlan provokációnak tartja azt a jobbikos előterjesztést, amely törvényileg büntetné "a szexuális devianciák népszerűsítését". A kormánypárt nem támogatja az indítványt - tette hozzá.

MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook