Elfogadhatatlan a melegfelvonulás betiltása - Magyarország legsötétebb korszakát idézi a jobbikos indítvány

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

mszp közlemény mszp

Az Európai Unió tagállamaként Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy minden állampolgára számára biztosítja az alapvető jogokat és tiszteletben tartja az európai értékeket - hangsúlyozta Göncz Kinga a júliusra tervezett budapesti melegfelvonulás rendőrségi betiltására reagálva. A szocialista EP-képviselő, aki az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának az alelnöke, elfogadhatatlannak ítéli, hogy a BRFK mondvacsinált indokokra hivatkozva nem engedélyezi a felvonulást.

Elfogadhatatlan, hogy a budapesti rendőrség mondvacsinált indokokra hivatkozva ismét a melegfelvonulás betiltásával próbálkozik. Teszi ezt az után, hogy a bíróság tavaly hatályon kívül helyezte a BRFK hasonló ürüggyel meghozott döntését. A rendőrségnek az a dolga, hogy biztosítsa a Budapest Pride biztonságos lebonyolítását, és megvédje a felvonulókat a szélsőséges ellentüntetőktől  - szögezte le Göncz Kinga.

Az Európa Tanács és az Európai Unió tagjaként Magyarországnak biztosítania kell minden állampolgára számára azokat az alapvető emberi jogokat és európai értékeket - köztük a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát -, amelyek tiszteletben tartására a nemzetközi szervezetekhez való csatlakozásakor kötelezettséget vállalt. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség tagjainak épp úgy joguk van a felvonulásra, mint bármely más embercsoportnak, amely szabadon és békésen kívánja kifejezni az identitását  - hangsúlyozta a képviselő, aki  furcsának  ítéli, hogy az azonos útvonalon haladó kormánypárti Békemenet megtartására idén januárban egyből engedélyt adott a BRFK.

Göncz Kinga szerint a melegfelvonulás betiltása része általában a kisebbségek, a sebezhető, sérülékeny társadalmi csoportok elleni hangulatkeltésnek, amelyet a kormányzat hol harsányan, hol hallgatólagosan támogat. Egy jobbikos képviselőnek az Országgyűlés előtt fekvő módosító indítványa, amely ismét büntethetővé kívánja tenni az azonos neműek közötti szexuális viszonyt, Magyarország legsötétebb korszakát idézi - fogalmazott a képviselő.   A Budapest Pride arra kívánja felhívni a figyelmünket, hogy a társadalomban nincs helye a hátrányos megkülönböztetésnek, az előítéleteknek és az azokra épülő uszításnak, gyűlölködésnek. Ha a magyar kormány komolyan gondolja - ahogyan a miniszterelnök a minap az Országgyűlésben kifejtette -, hogy megvédi az országban élő kisebbségeket, akkor mindent megtesz annak érdekében, hogy a melegfelvonulás a bejelentett útvonalon és időpontban, a résztvevők teljes biztonságát garantálva kerüljön megrendezésre  - fejtette ki Göncz Kinga.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook