A rendőrségnek vissza kell vonnia a tiltó határozatot

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

amnesty international Amnesty

Az Amnesty International megdöbbenéssel értesült arról, hogy a tavalyi év után a budapesti rendőrség ismét megtiltotta a Meleg Méltóság Menetét. A július 7-re tervezett Menet része a Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztiválnak, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az LMBTI – leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, és interszexuális – embereket érintő hátrányos megkülönböztetésre és jogegyenlőtlenségre.

„Az, hogy a rendőrség idén újból megtiltja a Pride felvonulást azok után, hogy a tavalyi hasonló döntésüket akkor felülbírálta a bíróság, megdöbbentő. A tiltó határozat aránytalan és megalapozatlan döntés eredménye, amely nem veszi figyelembe a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális embereknek a békés gyülekezéshez és a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, ezért annak visszavonására szólítjuk fel a budapesti rendőr-főkapitányságot." - mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

A rendőrségi határozat szerint a Meleg Méltóság Menetének tervezett útvonalát (Városliget – Andrássy út – Alkotmány utca) azért nem lehet engedélyezni, mert az a közlekedés más útvonalon való biztosítását nem tenné lehetővé. Ugyanakkor szinte ugyanezt az útvonalat rendszeresen használják különböző sport vagy más jellegű rendezvényekre, tüntetésekre, ahogy az legutóbb egy hatalmas tömeg részvételével a kormány politikáját támogató felvonulás esetében is történt.

A Menetről a bejelentést a szervezők április 3-án tették meg, a tiltó rendőrségi határozatot pedig április 6-án kapták kézhez. A tiltó határozat ellen felülvizsgálati kérelemmel folyamodnak a Fővárosi Törvényszékhez. A tavalyi tiltás után hasonlóan jártak el, és akkor a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrség tiltó határozatát.

Ez a tiltó határozat a szabad véleménynyilvánításhoz, és a békés gyülekezéshez való jogok, valamint a diszkriminációmentesség elvének súlyos megsértése, amelyek több, Magyarország által is ratifikált nemzetközi emberi jogi egyezményben is rögzítve vannak.

A Meleg Méltóság Menetének szervezői és résztvevői a sokszínűség tiszteletben tartását, a törvény előtti egyenlőség eszméjét, valamint a szexuális irányultság és nemi identitás alapú hátrányos megkülönböztetés megakadályozásának üzenetét szeretnék népszerűsíteni a Pride felvonuláson. Ennek biztonságos körülmények közötti lehetővé tétele a magyar hatóságok kötelessége.

Ezért szervezetünk felszólítja a budapesti rendőrséget és a magyar kormányt, hogy vonják vissza a tiltó határozatot, ezzel engedjenek szabad utat a Menet megtartásának, valamint garantálják a Menet résztvevőinek biztonságát, működjenek együtt a szervezőkkel, és tartsák tiszteletben az LMBTI közösség jogait.

Háttér

A békés gyülekezéshez és az egyesüléshez való jog számos emberi jogi szerződésben rögzítésre került, többek között a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában és az Emberi Jogok Európai Egyezményében, amelyeknek Magyarország is részes állama.

Ugyan a véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez való jogok korlátozhatóak - azonban csak kivételes esetben és csak meghatározott ideig, mások jogainak védelmében, illetve a közbiztonság, közrend fenntartása vagy közegészségügyi célok miatt, de kizárólag akkor, ha a korlátozás arányos és kifejezetten szükséges ezen célok eléréséhez, és összhangban áll a nemzetközi emberi jogi szabályozással.

Tavaly, a mostanihoz hasonló határozatában, 2011. február 11-én a Budapesti rendőr-főkapitányság – megegyező okokra hivatkozva – megtiltotta a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvény megtartását. A Fővárosi Bíróság akkor – a szervezők felülvizsgálati kérelme alapján – megsemmisítette a tiltó határozatot.

Amnesty International

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook