A bejegyzett élettársak is szerepelnek az örökbefogadási űrlapokon

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

meleg háttérBEKA

Elérte célját a Háttér Társaság a Melegekért Egyesület, amely korábban írásbeli véleményt nyújtott be a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak: a jövőben a bejegyzett élettársak is szerepelnek az örökbefogadás során használt adatlapokon.

2012. február elején társadalmi vitára bocsátotta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az egyes gyermekvédelmi és családtámogatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló előterjesztést, amely az örökbefogadás során használt adatlapok megújítását is tartalmazta. Az adatlapok azonban a családi állapotnál csak a házastársakat és az élettársakra nevesítették, a bejegyzett élettársakat nem, ezért a legnagyobb magyar meleg egyesület írásbeli véleményt juttatott el a Minisztériumhoz.

 

Bár a Minisztérium a sajtónak mereven elzárkózott a melegszervezetek szerintük „nekem jogom van  gyerekhez" megközelítésétől, végül mégis a melegeknek adtak igazat, és a kormányrendelet Magyar Közlönyben megjelent változatában már olyan adatlapok szerepelnek, amelyeken a bejegyzett élettársak is felüntethetik családi állapotuk.

Az adatlapok kiegészítése természetesen nem jelenti azt, hogy bővültek volna a bejegyzett élettársak örökbefogadási jogai: az azonos nemű párok továbbra is csak egyénileg fogadhatnak örökbe, a közös örökbefogadást a törvény nem teszi lehetővé. Mégis fontos változás, hogy nem kell többé magyarázkodnia egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő, örökbefogadni szándékozó személynek: elég az adatlap megfelelő rovatát kitöltenie.

A Háttér Társaság a Melegekért bízik benne, hogy egyre több azonos nemű pár vág bele az örökbefogadás folyamatába Magyarországon is. Fontos, hogy megmutassuk, az örökbefogadás nem egyszerűen szimbolikus kérdés, hanem a leszbikus és meleg párok valós igénye.

hatter.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook