A világvégét nem a EuroGames hozza el

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

eurogames 2012 eurogames

Hatalmas elszántság kellhet ahhoz, hogy ma Magyarországon egy szervezet nemzetközi LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) rendezvénybe vágjon bele. A Eurogames sportrendezvényt 1992 óta rendezik meg, és fő célja a sport által közelebb hozni az embereket és erősíteni a társadalmi toleranciát. Az eddig csak Nyugat-Európában rendezett esemény idén nyáron a Friss Gondolat Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően nálunk vendégeskedik.


Az amatőr sportolóknak kiváló lehetőség, hogy 2012. június 27. és július 1. között próbára tegyék magukat, a magyar LMBT közösségnek pedig fontos előrelépés lehet. Arról, hogy hogyan valósul meg az esemény és milyen tényezők nehezítik azt, Szekeres Dorka, projektkoordinátorral beszélgettünk.

Hogy érzed, eléggé fel vagytok készülve? Támadásokból nincs hiány...

Úgy érzem, fel vagyunk készülve, de folyamatosan dolgozunk. A helyzet nem rózsás, egyrészt a politika helyzet miatt, másrészt vannak kérdések, amelyekkel a többi meleg szervezettel kompromisszumra kell jutnunk. Fontos, hogy elfogadjuk és elismerjük egymás eszközeit, amelyekkel a megkülönböztetés ellen harcolunk, és megpróbáljuk ezeket összhangba hozni.

Támogatói leveleket kaptok külföldi szervezetektől, politikusoktól (ilyen például a Londoni Olimpiai Szervezőbizottság és Klaus Wowereit, berlini főpolgármester). Magyar levelet nem találni közöttük.

Magyarországon gyakorlatilag senkitől sem kapunk támogatást, ha a politikai pártokat nézzük. A Jobbik pártszinten ellenzi az eseményt, Tarlós István, mint Budapest főpolgármestere, elhatárolódik, a többi párt formálisan nem hajlandó tudomást venni rólunk. Informálisan van, akivel elkezdődött valami, de nem tapasztalunk túl nagy kezdeményező készséget.

A szponzoraitok főleg idegenforgalmi cégek, ezek számotokra „ismerős" helyek vagy a rendezvény miatt kerestétek meg őket?

Őket a Eurogamesszel kapcsolatban kerestük meg. Főleg szállodákról, éttermekről és szórakozóhelyekről van szó, akik ebből direkt módon profitálhatnak, és a közvetlen célcsoportjuk lehet az a több ezer ember, akik az esemény miatt érkeznek.

A Eurogames elég jelentős bevételt jelent majd a fővárosnak.

Igen, a KSH turisztikai adatai és becsléseink szerint 1,5-1,8 milliárd forintnyi hasznot hoznának az ideutazók Budapestnek közvetve vagy közvetlenül. Ami ebben lényeges, hogy mi nem elvesszük a pénzt a fővárostól, hanem épp ellenkezőleg. De azt gondolom, nem ezért kell, hogy valaki a rendezvény mellé álljon.

Nem túl szerencsés, hogy a „melegolimpia" kifejezés gyakran feltűnik az eseménnyel kapcsolatban, sokakban ellenérzést vált ki. Honnan ered?

Azon gondolkodom, mikor olvastam ezt először a sajtóban...

Ezek szerint semmi közötök hozzá?

Nem, mi inkább azon dolgozunk, hogy ez a kifejezés a háttérbe szoruljon. Egyáltalán nem helyes, mert félreértéseket generál. Az emberek azt gondolják, hogy csak a melegek vehetnek részt az eseményen, illetve, hogy mi az olimpiához akarjuk hasonlítani. Természetesen egyikről sincs szó. A Eurogames egy elsősorban amatőr sport és kulturális rendezvény, ami az összetartozásról és az örömjátékról szól.

A sport itt eszköz vagy lehetőség?

Kicsit ambivalens a megítélése annak, hogy a sport itt mi. Én eszközként (is) tekintek rá, hiszen az nem üres beszéd, hogy a sport valóban összehozza az embereket. A Eurogames kulturális programjain (kiállítások, workshopok, koncertek, stb.) és a sporton keresztül jól érezhetik magukat az emberek.

Ahogy a sportágakat nézegettem, nagyon vegyes a felhozatal. Egy egységes koncepciót követtetek a sportokat illetően vagy másképp alakult ki ez a lista?

Nincs nemzetközi koncepció, ha erre gondolsz. Vannak sportágak, amik nyilván megrendezésre kerülnek, mint például a foci, kézi-, és röplabda, de olyan sportágak is, amelyekre eleinte nem gondoltunk, hogy a listán lesznek. Ilyen például a petanque vagy a sakk. Külföldről megkerestek minket, és kiderült, hogy lenne igény ezekre is, így végül mégis megrendezzük őket.

Mennyire lehet teljesen önkéntes alapon munkaerőt toborozni? Nyilván szükségetek van szakmai vagy hivatásos segítségre, gondolok itt például a játékvezetőkre.

Nálunk mindenki önkéntesen dolgozik, beleértve a vezetőséget is. Az előkészületek során azzal gazdálkodunk, amink van. Sok egyetemet végzett kolléga van, akik kellő szaktudással rendelkeznek, illetve együttműködünk például testnevelés karos diákokkal is. Bizonyos sportágaknál, mint például a sakk, kapcsolatban állunk a sportági szakszövetséggel, akik szakmailag támogatnak is minket, ilyen helyzetben könnyebb dolgunk van. Természetesen van olyan terület, ahol professzionális segítséget is bevonunk, mint például az általad említett játékvezetők.

Sportolók vagy nézők lesznek többen?

Nagyjából 3800 sportolót, 2200 kísérőt és 4000 látogatót várunk, köztük természetesen magyarokat is. Szeretnénk, ha minél több hazai sportolónk és látogatónk részese lehetne a rendezvénynek. Nemzetközi viszonylatban az áraink olcsónak számítanak, de itthon kicsit drágának, ezért próbáljuk a hazai jelentkezőket kedvezményekkel segíteni.

„Parádétól" nem kell tartania senkinek?

Nem gondolnám, hogy egy rendezvényt az alapján kellene megítélni, hogy parádéznak-e az utcán vagy sem. Nem lesz felvonulás, de valószínűleg előfordulnak majd feltűnőbb emberek is. De ilyenkor nem szabad elfelejteni, hogy Budapesten egyébként is rengeteg meleg ember él, vagyis a hétköznapokban is számtalan meleg emberrel találkozunk az utcán, mégse jött még el a világvége, nem hiszem, hogy ezt pont a EuroGames hozná el.

Forrás: humanamagazin.eu

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook