Budaházy Györgyöt közösség elleni izgatással gyanúsítják

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

budaházy budaházy

Budaházy Györgyöt meggyanúsították közösség elleni izgatással a 2008-as melegfelvonulással kapcsolatban - erről a gyanúsított és ügyvédje kedden sajtótájékoztatón számolt be Budapesten.

Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) országgyűlési képviselő, aki ügyvédként volt jelen a VIII. kerületi rendőrkapitányság előtt tartott sajtótájékoztatón, közölte: a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) 2008-ban ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

Mint elmondta, ügyfelét a 2008-as melegfelvonulást megelőző, a Szent Korona Rádióban elhangzott kijelentéseivel kapcsolatban gyanúsították meg most, több mint három évvel az esemény után. Hozzátette, hogy egyszer már megszüntették a nyomozást, ám "az ügyészség utasítására" az ügyet tavaly novemberben újra elővették; a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályán folyik a nyomozás.

Gaudi-Nagy Tamás kitért arra: bűncselekmény hiányára hivatkozva kérik az eljárás megszüntetését, mert a rádióban tett kijelentések szerintük a véleménynyilvánítási szabadság körébe tartoznak.

Mint megjegyezte, ügyfele - aki egy másik eljárással összefüggésben házi őrizetben van - nem kapott szabályszerű idézést, hanem csupán szóban tájékoztatták arról, hogy elő fogják állítani. Közölte: "ez sem" felel meg a büntetőeljárási törvény szabályainak, ezért panasszal fognak élni.

A sajtótájékoztatón Budaházy György azt mondta, botrányosnak tartja, hogy "megint a nemzeti oldaliakat, és nem a bolsevikokat meg a szociálliberális kormánynak az embereit, akiket kéne", kérik számon.

Budaházy György neve akkor vált ismertté, amikor 2002 nyarán társaival több órára lezárta az Erzsébet hidat, hogy elérje az az évi országgyűlési választásokon leadott szavazatok újraszámlálását. Azóta számos szabálysértési és büntetőeljárás indult ellene, például a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálása, vagy a 2006. őszi tévéostromot követő hónapokban közzétett írásai miatt, melyekben a kormány elkergetésére és a parlament feloszlatására buzdított. Ez utóbbi ügyben a Fővárosi Ítélőtábla tavalyelőtt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának az előkészületét állapította meg és jogerősen felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta Budaházy Györgyöt. Budaházy maga is számos eljárást indított állami szervek, például a rendőrség ellen egyes intézkedések, határozatok miatt.

Jelenleg a melegfelvonulással kapcsolatos kijelentéseivel összefüggő eljáráson kívül egy másik is folyik Budaházy György ellen. Az ügyészség szerint Budaházy 2007-ben létrehozta a Hunnia mozgalom elnevezésű szervezetet, hogy terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal megfélemlítse az akkori MSZP-SZDSZ-es kormánytöbbség politikusait és a velük rokonszenvezőket, és így befolyásoljon parlamenti döntéseket. A támadások célpontjai javarészt az akkori kormánypárti politikusok otthonai, illetve a két párt székházai voltak. Az eljárás ebben az ügyben a legutóbb tavaly novemberben iratismertetéssel és tanúkihallgatásokkal folytatódott.

Forrás: MTI

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook