Megalakult a Transvanilla Egyesület

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

transznemű egyesület transvanilla

2011. november 20-án a Transznemű Emlékezés Napján Budapesten megalakult a TransVanillaTransznemű Egyesület (TTE).

Több mint 4 évvel ezelőtt kezdődött a transznemű emberek mozgalmának szervezése TransVanilla néven, az első időkben mint internetes, online segítő közösség működött. Majd 2010-től havi rendszerességgel szakértők előadásával és tematikus beszélgetésekkel tarkított találkozók jelentették a fő tevékenységi körét a közösségnek.

Az Egyesület elsődleges célja a transzneműek érdekeinek képviselete az élet minden területén.
Az Egyesület alapító tagjai között található pszichológus, gyógyszerész és ügyvéd is, ők a szakértelmükkel is segítik a transzneműeket.

Az Egyesületnek magán- és jogi személy egyaránt tagja lehet. További információk a http://transvanilla.hu weboldalon és a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. e-mail címen kaphatóak.

A Transznemű Emlékezés Napja

A Transznemű Emlékezés Napját azért tartjuk, hogy tisztelegjünk azok előtt akiket a transzneműek iránt érzett gyűlöletből vagy előítéletekből fakadóan megöltek. Az eseményt november 20-án tartják Rita Hester emlékére akit 1998. november 28-án gyilkoltak meg és halála indította el az "Emlékezzünk a halottainkra" online kezdeményezést, valamint egy gyertyás virrasztást is tartottak a következő évben San Francisco-ban. Rita Hester ügye a transzgyilkosságok zöméhez hasonlóan a mai napig nem megoldott.

Bár nem mindenki vallotta magát transzneműnek azok közül akikre emlékezünk, valamennyien valós vagy vélt transzneműségük miatti erőszak áldozatai lettek. Ezeket a cselekményeket transznemű, transzszexuális, crossdresser vagy másféle nemi jellegétől eltérő megjelenésű ember ellen követtek el.

Olyan időszakban élünk amikor különösen érzékenyek vagyunk a gyűlölet-bűncselekményekre. Mégis manapság sem nagy a visszhangja a transzneműek ellen elkövetett diszkriminációnak és bűncselekményeknek. Amerikában az elmúlt évtizedben minden egyes hónapban több mint egy személy meghalt azért mert transznemű volt vagy annak vélték. A Transznemű Emlékezés Napja több célt is szolgál. Szeretnénk ezzel felhívni a közvélemény figyelmét, mivel a média nem teszi, hogy a transznemű emberek ellen irányulhatnak gyűlölet-bűncselekmények és ezek ellen fel kellene lépni. Nyilvánosan tisztelgünk barátaink, sorstársaink emléke előtt akiket másképp elfelejtenének az emberek. A virrasztásokkal szeretetünket és tiszteletünket fejezzük ki irántuk a társadalom közönye és gyűlölete közepette. Az emlékezés fel szeretné hívni arra a nem transznemű emberek figyelmét, hogy észrevegyék mi az ő fiaik, lányaik, szüleik, barátaik és szeretteik vagyunk. Ez a nap lehetőséget ad mindannyiunknak, hogy előléphessünk együtt és gyászolhassunk, emlékezhessünk azokra közülünk akik halálát transz ellenes erőszak okozta.

Transznemű identitások

Sokan transzneműnek vallják magukat, a transznemű identitás pedig több egymást gyakran átfedő kategóriát is felölel. Ezek közzé tartozik a cross-dresser(CD); transzvesztita(TV); androgün; genderqueer; azok akik cross-gender élnek (nem a jogi ill. születési nemi szerepben); drag king-ek, drag queen-ek és a transzszexuálisok. Akiket általában nem sorolnak ide azok a fetisisztikus transzvesztitizmus képviselői, mert azt szexuális viselkedésnek tartják inkább mint nemi identifikációnak. Nyilvánvalóan a társadalomnak nehéz megértenie illetve megtanulnia a különbséget ezen fogalmak között.

A transzneműség fogalmába soroljuk az interszexualitást is (korábbi nevén hermafroditizmus). Interszexuális az az egyén aki kromoszómáit, elsődleges nemi szerveit és/vagy másodlagos nemi szerveit tekintve nem határozható meg egyértelműen férfiként vagy nőként. Az interszexuális egyénnek lehetnek férfi és női biológiai jellemzői is egyszerre. A transzférfi kifejezés a nőből férfi (female to male,FtM, F2M) transznemű emberekre a transznő pedig a férfiból nő (male to female, MtF, M2F) transznemű emberekre utal. Régebben úgy vélték több transznő van mint transzférfi de kutatások bizonyították, hogy ez nem igaz.

Transznemű személyről beszélve megtiszteljük azzal ha választott nevén szólítjuk illetve választott nemének megfelelően utalunk rá jogi nemétől függetlenül. A transznemű szó használata inkább melléknévként ajánlott mint főnévként. Például "Géza transznemű" vagy "Géza transznemű férfi" inkább mint "Géza egy transznemű".

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook