A Meleg Egyenjogúságért Koalíció sajtóközleménye

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

Nyilatkozat Az egyenjogúságról megyek

„Civil Összefogás az Egymillióan a magyar sajtószabadságért és a Meleg Egyenjogúságért Koalíció (MEGYEK) között”

A Meleg Egyenjogúságért Koalíció (MEGYEK) üdvözli a „Egymillióan a magyar sajtószabadságért” Facebook csoport felhívását, miszerint a szervezetek nem tartanak külön demonstrációt az alkotmánytervezet ellen, hanem a MEGYEK által meghirdetett helyen és időpontban, az LMBT érdekeket képviselő és más civil jogvédő szervezetekkel közösen tartják ismételt tiltakozó megmozdulásukat.

A MEGYEK szeretné emlékeztetni a közvéleményt , hogy a Koalíció létrejöttéhez a magyar blogger közösség tagjai által kiadott Nyilatkozat és megjelentetett petíció szolgált alapul, melyhez az LMBT közösséget eddig képviselő szervezetek és más civil jogvédők is csatlakoztak, tiltakozásukat kifejezve a házasság és család definíciójának őket hátrányosan érintő részei ellen. A készülő alkotmánytervezet nem olyan módon határozza meg a család fogalmát és szabályozza a házasság intézményét, hogy az minden olyan magyar állampolgárt megillethessen, aki kölcsönös szereteten és tiszteleten alapuló tartós közösségbe szeretné helyezni életét.

A Meleg Egyenjogúságért Koalíció sajnálatosnak tartja, hogy civil egyeztetés és politikai érdekképviselet hiányában az alkotmánytervezet nem nevesíti a szexuális orientáció alapján való megkülönböztetés tilalmát, így jogi bizonytalanságot teremt az LMBT közösség tagjai számára. Még inkább sérelmezi, hogy a politikai döntéshozatalba delegált ellenzéki képviselők közül is csupán egy képviselő tett javaslatot az alkotmányozás során az LMBT közösség diszkriminatív megkülönböztetése ellen. Éppen ezért elvárja és kéri minden az országgyűlésbe delegált képviselőtől, hogy a választóktól kapott felhatalmazással élve mondjon nemet a készülő tervezetre, mely valamennyi mérvadó európai és hazai szervezet szerint elfogadhatatlan és súlyosan kirekesztő, nem csak az LMBT kisebbségre nézve.

A MEGYEK nyilvánvalóvá teszi, hogy az LMBT közösség tagjai nem lehetnek semmilyen szavazatszerző politika kereszttüzében. Visszautasít minden olyan politikai cselekvést, mely ideológiai alapon megközelítve a kérdést, egyszerű napirendi kérdéssé silányítja egy 5-8 százalékos kisebbség sorsáról és jövőjéről való döntéshozatalt. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy utcai megmozdulásával nem a kormány ellen, illetve az ellenzék mellett demonstrál, hanem az alkotmánytervezetnek az LMBT közösség tagjait hátrányosan érintő passzusai ellen tiltakozik, kezdeményezését pedig megőrzi civil kezdeményezésként.

Fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy bár az LMBT emberek életét megnehezítő negatív sztereotípia, illetve jogfosztottság nagymértékben változott az elmúlt több mint két évtized során, sajnálatos módon a teljes jogegyenlőség azonban nem valósult meg, ennek mihamarabbi megvalósítása pedig az egész magyar társadalom felelőssége. A Meleg Egyenjogúságért Koalíció minden törvény adta eszközzel arra törekszik, hogy az LMBT közösség tagjairól kialakult negatív társadalmi sztereotípiákon és hátrányos képen változtasson, és közelebb hozza a nyilvánosságot az LMBT közösség tagjaihoz.

A fentiek szellemében április 15-én este 6 órára szeretettel várja közös, civil tüntetésre hazánk és az Európai Unió valamennyi állampolgárát, aki vallja, hogy az összetartozás nem bőrszín, vallási vagy felekezeti hovatartozás, pártszimpátia, szexuális irányultság vagy egyéb más indok kérdése.

Meleg Egyenjogúságért Koalíció

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook