A Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt közleménye a melegfelvonulás betiltásáról

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

meleg felvonulás szema

Budapest rendőrfőkapitánya a közlekedés aránytalan sérelmére hivatkozva betiltotta a június 18-án délutánra tervezett melegfelvonulást, amely a Hősök teréről indulva, az Andrássy utat és a Bajcsy-Zsilinszky utat érintve a Kossuth térre tartott volna.

 

 

A SZEMA – Liberális Párt leszögezi, hogy a gyülekezési jog alapvető emberi jog, s éppen ezért a hatályos magyar alkotmány is védi. Az alkotmány előírásainak megfelelően a melegeknek is joguk van felvonulást tartani. Ezt a jogukat nem lehet nevetséges indokokkal megkérdőjelezni. A közlekedés aránytalan sérelme olyan elfogadhatatlan gumiparagrafus, amely mindenféle megmozdulás, felvonulás, tüntetés betiltását indokolhatja, s ezért ezt a paragrafust összeegyeztethetetlennek tartjuk a demokratikus alapjogokkal.

A SZEMA – Liberális Párt felhívja a figyelmet az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2010. október 21-i döntésére, amelyben kimondta, az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikke védelemben részesíti azokat a nem erőszakos demonstrációkat is, amelyek esetleg zavarják vagy felháborítják a gyülekezők által képviselt elveket ellenző kívülállókat. Ez a cikk vonatkozik a melegfelvonulásokra is, amelyekkel kapcsolatban a Bíróság két alkalommal is megállapította: a melegfelvonulások betiltása szemben áll az alapvető emberi jogokkal és az európai értékekkel.

A közlekedés sérelmére való hivatkozás szánalmas kísérlet a mindennapi élet szabadságának megengedhetetlen korlátozására. Pontosan emlékszünk a jelenlegi kormánypárt politikusainak korábbi nyilatkozataira, a szinglihordák emlegetésére. A kormánypárt az alkotmányba is belefoglalná saját, ideológiai alapokon nyugvó anakronisztikus családképét, és szexuális orientációjuk alapján hátrányos megkülönböztetésben részesítené a melegeket. Ezzel egyidejűleg igyekszik kitiltani őket a társadalmi nyilvánosság színtereiről. Ez az alig leplezett felfogás és törekvés rejlik a betiltás hátterében, nem pedig a közlekedés sérelme.

A SZEMA – Liberális Párt a leghatározottabban elítéli a melegfelvonulás betiltását, elutasítja annak hazug és alattomos indoklását, s követeli a döntés felülbírálását. A SZEMA – Liberális Párt szolidáris a melegekkel, és követeli számukra is az állampolgári egyenlőséget az élet minden területén.

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook