Az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) állásfoglalása a melegfelvonulás betiltása kapcsán

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

meleg felvonulás idea

Előzetes sajtóértesülések szerint Budapest rendőrfőkapitánya betiltotta a 2011. június 28-ra tervezett melegfelvonulást. Sajtóinformációk szerint „a döntés a közlekedés rendezvény miatti aránytalan sérelmére hivatkozik. A döntés jogerős, fellebbezésnek helye nincs.”

 

 

Magyarország ezzel újabb esélyt „kapott”, hogy felkerüljön Európa emberi jogok „térképére”. A Szivárvány Misszió Alapítvány tavaly októberben arról számolt be, hogy Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Oroszországot a moszkvai meleg méltóság menetének 2006 és 2008 közötti sorozatos betiltása miatt. Az Emberi Jogok Európai Bírósága állásfoglalását a következővel indokolta: „A közvetített üzenettől függetlenül mindenkinek joga van ahhoz, hogy gyülekezési szabadságát a fizikai erőszaktól való félelem nélkül gyakorolja. Az állami szervek feladata biztosítani, hogy a demonstrálók és az ellentüntetők mindannyian békésen kifejezhessék véleményüket anélkül, hogy ez erőszakos összecsapásokba torkollana.”

Budapesti rendőrkapitánya nem csak az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését hagyja figyelmen kívül, hanem közlekedésbiztonsági kérdésként értelmezi a felvonulást. Holott „a közlekedés rendezvény miatti aránytalan sérelmére” indoklás nem merült fel az ugyanezen vagy nagyon hasonló útvonalakra bejelentett felvonulások és rendezvények kapcsán, úgymint például a Regnum Christi mozgalom szenvedéstörténetet megelevenítő keresztútjárása, a Saab Support Convoy vonulása, a Magyar Honvédség katonazenekarai és a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének felvonulása, a tűz-oltók majálisa, az állatvédők-, a Critical Mass demonstrációja vagy éppen a Nemzeti Vágta esetében.

Ha utóbbiak nem okoztak aránytalan sérelmet – a szintén teljes útlezárások ellenére – a közlekedésnek, úgy a melegfelvonulás miért került a célkeresztbe? Miért épp a melegek?

Az IDEA állásfoglalása szerint a melegfelvonulás betiltása a melegek társadalmi és szimbolikus kirekesztése, egy közlekedésbiztonsági érvekbe csomagolt politikai és kulturális véleménynyilvánítás.

Ezzel a döntéshozók nem csak jogaiban sértenek meg magyar állampolgárokat, hanem egyben az európai normákon is kívül helyezik magukat.

Csak remélhetjük, hogy a fenti sajtóértesülések a kapkodás és a meggondolatlanság újabb jelei. Az IDEA bízik a magyar rendőrség hivatástudatában és a kormánypolitikusok józanságában.

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook