Amanda Elstak: Menet a méltóságért?

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

amanda elstak Amanda Elstak

Nagy port kavart pár héttel ezelőtt, amikor Amanda Elstak transzszexuális előadó szót emelt a Meleg Méltóság Menete és a Pride szervezése ellen, nyílt levélben kérte a melegeket, ne vonuljanak, hisz nem ez a megfelelő fórum a jogok eléréséhez, ez csupán ellenszenvet vált ki és a politikai helyzet sem adott. Most újabb szél próbálja felkorbácsolni az indulatokat, szervezők kezdeményezésére a menettel egyidőleg megtartják a Hetero Méltóság Menetét.

Amanda Elstak és Terry Black nem kisebb dologba vágta a fejszéjét, felszínre hozták a hosszú évek óta felszín alatt búvó, a meleg társadalmat is megosztó témában, szükséges-e a felvonulás, kell ez a provokáció. Nos, ők határozottan kijelentették, nem kell, ezzel magukra haragítva vagy melléjük állítva sokakat. Már azt hittük a dolog ennyiben marad és elegendő a Budapest Pride szervezőinek a belső széthúzással megbirkózni, most egy kezdeményezés nyomán, a felvonulásnak lesz ellen rendezvénye is, a Hetero Méltóság Menete címmel. "Ha van meleg méltóság menet, akkor jogos a felvetés, hogy miért nem vonulnak az utcára a heterók is, hát íme.. Csak a gond nem ez, hanem ez megint egy félremagyarázása annak, ami a helyzet. Ugyan én magam  voltam, aki a menettől való elhatárolódásra kértem mindenkit, de ez se megoldás. Hiszem, hogy a melegek felvonulására nincs szükség, de azt is, hogy ez az ellenmenet sem jó módszer." - nyilatkozta Amanda, aki a megoldást abban látná, ha szimplán a rendezvények maradnának a Budapest Pride ideje alatt és a felvonulásba ölt hatalmas összeget felvilágosításra és egyéb hasznosabb dolgokra fordítanák.

"Jövőre megszervezzük a szőkék menetét, majd a barnákét, aztán a jobb kezesekét és a két lábúakét is... nevetséges volna, ahogy ez a Hetero Méltóság Menete dolog is az, lássuk be...Én úgy gondolom, ahogy már minden alkalommal elmondtam, a meleg felvonulás történelmi hátterének a nem ismerete vezetett idáig. Jogos volna ez, ha pusztán az lapulna meg a menet mögött, hogy a melegek kivonulnak. De nem ez az ok...azaz, megint csak értelmetlen válaszreakciót sikerült kreálni." - fejtette ki véleményét Terry Black.

Való igaz, laikus szemmel nézve az eseményeket, csupán annyit láthatunk évről évre, hogy melegek vonulnak az utcán, megbénítva ezzel a közlekedést, az utóbbi évben még a gyalogos forgalmat is. Azonban, ahogy Amanda és Terry Black kifejtette, a menetnek történelmi jelentősége volt, amikor New Yorkban forradalmi hangulatban vonultak az utcára a melegek és transzvesztiták az őket terrorizáló rendőrök ellen a '60-as évek végén.

"De ez már elmúlt. Ugyan a parlamentet elárasztották a radikális politikusok, ma már nem kell vonulva skandálni jogokat, hisz ez mit sem ér, nem ez a jogalkotás menete. Emlékezzünk, jogokért harcoljunk és változtassunk, ahogy az idők is változnak. Nem kell a felvonulás, sem a heteroké, sem a melegeké." - zárta gondolatait Amanda, hozzátéve, ideje lenne, ha nem a feltűnés és megbotránkoztatás eszközét használnák heterok és melegek egyaránt.

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook