Lendvai: a Fidesz túlságosan beavatkozna az emberek magánéletébe

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

image lendvai ildikó

Lendvai Ildikó az új Polgári Törvénykönyv visszavonásának és a tervezett módosításoknak a veszélyeire hívja fel a figyelmet.


A Fidesz tervei szerint szigorúbbak lesznek a házasságkötés feltételei; kikerül a Ptk-ból a melegek - és mindenki - bejegyzett élettársi kapcsolatára vonatkozó jogszabály; megtartásra kerül a családjogi törvényben szereplő házastársi hűség kifejezése; megtanuljuk a jegyesség intézményét, valamint azt, hogy házasságot csak a házasságkötési szándék bejelentése utáni harminc napos várakozási idő után lehet kötni. Ugyanakkor nehezebb és körülményesebb lesz a válás, mintha nem lenne önmagában is eléggé tragikus egy ilyen élethelyzet - tette hozzá a pártelnök, jelezve, hogy amolyan "állam bácsi körmöst ad" jellegű szabályozás alá kerül az emberek magánélete. Felszólította a leendő kormányt, hogy vigye ki a politikát a családokból, a hálószobákból, és az állam ne szabályozza a polgárok magánéletét.

Harrach Péter, a parlament kereszténydemokrata alelnöke a megerősítette: valóban szeretnék megvédeni és megerősíteni a házasság és a család intézményét, de nem akarják a társadalomra erőltetni a kereszténydemokrata modellt. A tervezett módosításokat a politikus szerint a demográfiai mutatók indokolják, s az, hogy „a házasság intézménye nagy válságban van”.

A KDNP és a Fidesz a melegeket érintő, a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló paragrafusok elhagyását indítványozta a Ptk. elfogadása előtti vita során, sőt a döntés után az Alkotmánybírósághoz fordultak. „Az azonos neműek párkapcsolatának házasság szintjére történő emelése, amelyet a törvényjavaslat gyakorlatilag a magáévá tesz, elfogadhatatlan és egyben alkotmányellenes” – írták. A napilap felvetésére, hogy a Fidesz és a KDNP ezt a passzust a jövőben is határozottan elutasítaná-e, Harrach azt válaszolta: „értelmezésünk szerint a házasság definíciója egy férfi és egy nő tartós kizárólagos kapcsolata”. A politikus hozzátette, hogy az egyneműek együttélését is nyilván szabályozni kell, de nem a házasság intézményével összefüggésben.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook