Éljünk jogainkkal

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

filmkritikaVálasztás

Magyarország a fiatal demokratikus államok közé tartozik. A hirtelen nyakunkba szakadt demokráciával az idősebbek közül sokan nem tudták vagy tudják megtalálni a helyüket, mert néhány éve egy olyan korban éltek, ahol az egyén nem fejezhette ki nyíltan politikai véleményét. A rendszerváltozás után azonban az új államformában sok minden megváltozott. Az egyéneknek lehetőségük nyílt arra, hogy különböző módokon fejezzék ki gondolataikat, véleményeiket. Egy ilyen módszer a szavazás.


Magyarországon az ezzel a demokratikus joggal élők száma gyakran alacsony, pedig íly módon képesek lennének befolyásolni életük, közösségük és nemzetük sorsát. Cikkembe három értékelés szempontot adok, amellyel el lehet dönteni, hogy idén kire szavazzunk.  A szempontok nem fontossági sorrendben következnek.

 

1. Nemzeti érdekek

Minden párt számos javaslatot nyújt be arra vonatkozólag, hogy miként alakuljon Magyarország kül- és belpolitikája. Fontos figyelembe venni azt, hogy a XX. században élünk az Európai Unió tagjaként. Egy unió tagjai vagyunk, aminek számos előnye van, de persze vannak hátrányai is. Ezért fontos, hogy a következő kormány ne próbáljon túlzottan izolálódni, mert véleményem szerint a sok hátrány mellett, mégis több az előny. Persze azt sem szabad engedni, hogy kihasználjanak minket. A belpolitikát illetően nem szabad csak a rövidtávú következményeket nézni, hanem fontos figyelmünkben tartani a hosszútávú következményeket is. Nem szabad bedőlni a rövidtávú ígéretnek, mert nem biztos, hogy előnyösek, sőt akár káros következményei is lehetnek. Mindenféleképpen a fejlődést kell figyelembe venni. Olyan országot kell létrehozni, ami segítséget nyújt nemcsak a hazai vállalkozásoknak, de hívogató állapotokat teremt külföldi (elsősorban EU) befektetőknek is. Nem szabad elfeledkezni a környezetvédelemről sem. Számos nyugati országban beigazolódott, hogy a megfelelő óvintézkedések költséghatékonyak, és jelentős javulást idéznek elő.

2. A közösségünk érdekei

A következő kormány nem lehet kirekesztő. A XXI. században a modern társadalomnak elfogadónak/befogadónak kell lennie. A kirekesztés csak feszültségeket szül, ami kifejezetten előnytelen a fejlődés szempontjából. Tehát a következő kormánynak megfelelő intézkedéseket kell kezdeményeznie a kirekesztés ellen. Az emberek általában félnek az ismeretlentől, és ilyenkor fantáziájuk messze szárnyal, és hajlamosak képtelenséget feltételezni arról, amit valójában nem is ismernek. Ezért a következő kormánynak gondoskodnia kellene a megfelelő tájékoztatásról is. Támogatni kell minden olyan tevékenységet, amelyek hozzájárulnak közösségek erősítéséhez, mert véleményem szerint akkor érhetjük el legtöbbet, ha soknak és erősnek mutatkozunk.

3. Egyéni érdekek

Gondoljuk át anyagi helyzetünket, foglalkozásunkat, céljainkat (pl.: család), lakóhelyünk érdekeit és vizsgáljuk meg, hogy a pártok mit ígérnek. Egyéni jólétünk nemcsak nekünk előnyös, hanem a környezetünkben élőkre is kedvezően hat. Ez fordítva is igaz. Környezetünk elégedett és boldog emberei ránk is kedvező hatást gyakorolnak.

Nem szabad azt gondolni, hogy nincs értelme a szavazásnak, mert úgysem hallgatnak meg; mert sohasem tudjuk meg, ha nem adunk nekik alkalmat. Lehet, hogy a végén kellemesen csalódunk. Ha ezután sem tudjátok, kire szavazzatok, akkor gondoljátok át, hogy kire biztosan nem szavaznátok. Fontos, hogy nemcsak a jobb- és baloldal között vannak ellentétek, hanem az oldalakon belül is. Dönthetünk úgy, hogy megpróbáljuk a hatalmat jobban megosztani. Ebben az esetben szavazatunkkal megpróbálhatunk segíteni, bejuttatni egy újabb pártot. Dönthetünk úgy is, hogy erősítünk egy eleve erős pártot, hogy ne kelljen mással szövetkeznie és kompromisszumokat kötnie. Menjünk el szavazni, mert most nagy a veszély, hogy egy szélsőséges párt fogja nagymértékben befolyásolni jövőnk alakulását. Tehát idén kiemelkedően fontos, hogy éljünk jogainkkal.

Szerző: V.P. - pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook