HIV-fertőzöttek perelnek egy kínai légitársaságot, amiért nem repülhettek annak gépével

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - HIV/AIDS

kína per

Elfogadta a bíróság azoknak a HIV-fertőzötteknek a perkérelmét, akiket betegségük miatt nem engedett felszállni repülőgépére egy kínai légitársaság. Ilyen per még nem volt Kínában, precedenst teremthet. Az eset még július végén történt az észak-kínai Senjang város repülőterén - számol be a Cajhszin hírmagazin.

Két HIV-fertőzött férfitól - és őket kísérő barátjuktól - a kínai Spring Airlines megtagadta a beszállást, miután azok a beszállás előtti ellenőrzéskor felfedték, hogy HIV-fertőzöttek. A légitársaság orvosi papírok bemutatását kérte az érintettektől, mondván, azok nélkül nem engedélyezheti az utat, és mivel a férfiak nem tudtak ilyenekkel szolgálni, törölte jegyüket.


Spring Airlines

A légitársaságnak - honlapján található kikötése szerint - jogában áll "fertőző betegek" szállítását elutasítani, HIV/AIDS-fertőzöttekre külön nem tér ki a regula. A légitársaság ugyanakkor az eset után honlapján azt írta, hogy nem él diszkriminációval AIDS-betegekkel szemben, és azóta egyetlen érintett repülését sem lehetetlenítette el ilyen indokkal.

A repülésből kizárt három férfi ügyvédje szerint ugyanakkor a Spring Airlines súlyos jogsértést követett el, amiért a senjangi bíróságon bocsánatkérést és kártérítést követelnek. A bíróság a Cajhszin szerint elfogadta a felperesek kérelmet, így Kínában először kerül sor arra, hogy HIV-betegek diszkriminációja miatt légitársaságot idéznek bíróság elé.

Kínában a HIV-betegeket hosszú évekig hátrányosan megkülönböztették. Többek között nem tölthettek be állami hivatalt, betegségük kiderülése esetén pedig más munkahelyeken is elbocsátás fenyegette őket. Egészen 2010-ig nem engedélyezték külföldi HIV-fertőzöttek belépését az országba.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook