Valószínűleg nő fertőzött meg nőt nemi úton HIV-vírussal Amerikában

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - HIV/AIDS

AIDS HIV-vírus

Valószínűleg nő fertőzött meg nőt nemi úton HIV-vírussal - közölte az amerikai szövetségi egészségügyi hatóság.A vírusfertőzést vélhetően a hat hónapon át tartó, HIV-pozitív nővel folytatott monogám párkapcsolata során szerezte a 46 éves nő - idézte a BBC hírportálja az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) jelentését.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján a texasi nő szervezetében talált vírus genetikailag 98 százalékban megegyezik a partnere által hordozott kórokozóval. A vírust a fertőzött testnedvek közvetítik, amikor nyálkahártyával, illetve a bőr horzsolt vagy vágott sérüléseivel érintkeznek.

A vizsgált esetben egy HIV-fertőzött és vírusmentes partnere rendszeres szexuális kapcsolatban állt egymással, és nem védekeztek - olvasható a CDC heti jelentésében közölt esetleírásban.


A hatóság szerint ritka, hogy két nő szexuális kapcsolata során HIV-fertőzés történne, és nehéz egyértelműen bizonyítani, mivel más kockázati tényezők sem zárhatók ki. Mégis előfordulhat, hogy nő fertőz meg nőt szexuális úton - áll a CDC jelentésében.

A kapcsolat elején bizonyítottan HIV-mentes texasi nő elmondta: régebben voltak heteroszexuális kapcsolatai, az utóbbi tíz évben azonban egy sem. A HIV-fertőzés más kockázatának nem volt kitéve, nem használt intravénás drogokat, nem tetováltatott, akupunktúrán sem vett részt. Partnere, a 2008-ban HIV-vírussal diagnosztizált, 43 éves nő 2010-ben abbahagyta az AIDS ellen felírt antiretrovirális gyógyszerek szedését.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook