Rekordszámú HIV-fertőzött volt tavaly Csehországban

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - HIV/AIDS

AIDS Csehország

Rekordszámú HIV-fertőzöttet vettek tavaly nyilvántartásba Csehországban. "A vizsgálatok tavaly 235 személy - 211 férfi és 24 nő - esetében mutattak ki HIV-fertőzést, ami 1985-től, amióta a statisztikákat vezetik, a legmagasabb szám. Az AIDS-betegek közül tavaly kilencen haltak meg HIV-fertőzés következtében, hatan más okokból" - közölte Vratislav Nemecek, a HIV/AIDS cseh nemzeti egészségügyi laboratórium vezetője hétfőn Prágában.

Nemecek szerint a HIV-fertőzések száma 2002 óta folyamatosan emelkedik, s ez elsősorban a férfi-férfi szexuális kapcsolatok következménye. "A melegekre tavaly a HIV-fertőzések 76,6 százaléka esett" - mutatott rá Nemecek.

1985 és 2013 között Csehországban összesen 2122 HIV-fertőzést vettek nyilvántartásba, köztük 1764 férfi és 358 nő volt. Az AIDS-betegséget 399 személy kapta meg, közülük 199-en belehaltak. További 85 fertőzött más okokból halt meg.

Bár világviszonylatban Csehországban alacsonynak mondható a HIV-fertőzések száma, az orvosok szerint az esetek gyors növekedése aggodalomra ad okot. Általános szakértői vélemény, hogy a növekedés oka az erotikus szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások számának gyors növekedése, illetve az, hogy az évek elteltével a csehek óvatossága a szexuális életben nagyon visszaesett.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook