Strasbourgi bíróság: nem lehet valakit csak azért kirúgni, mert HIV-pozitív

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - HIV/AIDS

AIDS Strasbourg

Nem lehet valakit csak azért elbocsátani az állásából, mert HIV-pozitív, ez sérti az érintett emberi jogait - mondta ki csütörtöki ítéletében az Emberi Jogok Európai Bíróság Strasbourgban.
A törvényszék egy görög ékszerész cég elbocsátott alkalmazottja ügyében hozott ítéletet.

A férfinak azt követően és arra hivatkozva mondtak fel, hogy kollégái szóvá tették: nem óhajtanak HIV-pozitív emberrel együtt dolgozni. A bíróság ítélete szerint ezzel megsértették a csak I. B. monogrammal szereplő panaszos magánszférához és családi élethez fűződő jogát, valamint a diszkrimináció tilalmának elvét, amelyeket az Emberi Jogok Európai Egyezménye rögzít.

A bíróság megállapította, hogy a panaszos munkahelyén diszkrimináció áldozata volt. Bizonyítottnak látta, hogy csak és kizárólag azért bocsátották el, mert kollégái nyomást gyakoroltak a munkáltatóra,  amiért az érintett férfi HIV-pozitív. A törvényszék arra is kitér, hogy a helyi, görög bíróságok ráadásul téves információ alapján utasították el a kirúgott dolgozó panaszát, vagyis nem voltak tisztában azzal, hogy ez a vírus hogyan terjed, és hogyan nem tud fertőzni, ráadásul nem támasztották alá megfelelően, hogy miért nyomnak nagyobb súllyal a latban a munkáltató jogai, mint a munkavállalóé.

Az őt ért sérelmek miatt a HIV-pozitív panaszos 6339,18 euró anyagi jellegű kártérítést kap, emellett az emberi jogi bíróság 8000 euró perköltség megtérítésére is kötelezte Görögországot. A döntés egyelőre nem jogerős.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook