Obama fokozná az erőfeszítéseket a HIV/AIDS elleni küzdelemben

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - HIV/AIDS

image Barack Obama

Az őt ért bírálatok után Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint hétfőn bejelentette, hogy fokozza az erőfeszítéseket a HIV/AIDS elleni küzdelemben.
Az elnöki rendelkezés a nemzeti törekvések hatékonyabb összehangolására szólított fel.

Obama rámutatott, hogy a szűrővizsgálat elterjesztésével, valamint korai kezeléssel kordában tartható az AIDS-hez vezető, az emberi immunrendszert megbetegítő vírus (HIV) terjedése.

A rendelet szerint a Nemzeti AIDS-politika Hivatalát vezető Grant Colfaxnak és Kathleen Sebelius egészségügyi miniszternek, illetve az általuk irányított munkacsoportnak 180 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy kidolgozza javaslatait a témában.

Egy korábbi javaslat szerint sokat javíthatna a helyzeten, ha minden 15 és 65 év közötti amerikain HIV-tesztet végeznének el.

Becslések szerint mintegy 1,1 millió HIV-fertőzött él az Egyesült Államokban, 20 százalékuk nem tudja magáról, hogy hordozó, harmaduk pedig nem részesül semmilyen kezelésben.

Obama 2010-ben hirdette meg nemzeti AIDS-stratégiáját, amelynek célja, hogy öt év alatt 25 százalékkal lassítsa a HIV terjedését. Az aktivisták elégedetlenek a kormány eddigi munkájával, és nem hisznek abban, hogy az új rendelkezés miatt bármi is változna.

Az utóbbi 10 évben 50 ezer körül mozgott a HIV-vírussal újonnan megfertőződöttek száma az Egyesült Államokban. Az atlantai Emory Egyetem egyik tanulmánya szerint az Egyesült Államokban élő fekete, meleg és biszexuális férfiak körében a HIV-fertőzöttek aránya vetekszik a legrosszabb helyzetben lévő fekete-afrikai országok adataival.

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook