Egészségügyi államtitkárság: lesznek HIV-megelőző programok

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - HIV/AIDS

AIDS hiv prevenció

Az európai uniós HIV/AIDS-megelőző programokra való pályázathoz szükséges önerőt nem tervezték be az egészségügyi költségvetésbe, de a prevenciót végző civil szervezetek számára van pályázható forrás - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága csütörtökön az MTI megkeresésére.

A Népszava csütörtöki számában írt arról, hogy többmilliós támogatástól esnek el a hazai HIV-megelőző programok, miután Szócska Miklós államtitkár úgy döntött: Magyarország nem vesz részt az Európai Unió hároméves programjában. A lap utalt arra, hogy két hete indult el az unió hároméves HIV-prevenciós programja, az IQhiv, amelyből Magyarország szinte egyedüliként marad ki az uniós tagállamok között. A magyarországi pályázat egyik előkészítője, Újhelyi Eszter a Népszavának azt mondta: az államtitkár nem írta alá a szándéknyilatkozatot.

Az egészségügyi államtitkárság közölte, az EU 2011-es pályázati felhívása szerint a HIV/AIDS -prevenciós programban a pályázók akkora pénzösszegű támogatást igényelhetnek, amekkora önrészt vállalnak. A pályázathoz szükséges hazai önerőt az ágazati költségvetésbe nem tervezték be. Így az uniós programban való részvételhez szükséges önrészt csak a HIV/AIDS-prevenciót végző civil szervezetek számára kiírandó pályázati keretből tudták volna biztosítani.

A közlemény szerint az államtitkárság fontosnak tartja támogatni a hatékony megelőzést, és kiemelt célja, hogy ez a rendelkezésre álló támogatási keret valamennyi HIV/AIDS-prevenciót végző civil szervezet számára elérhető legyen. Ezért az év elején ki is írták a pályázati felhívást.

Hozzátették: folyamatban vannak olyan uniós támogatásban részesített pályázatok, amelyek HIV/AIDS-prevenciós tevékenységeket is támogatnak, és készül az új nemzeti HIV/AIDS szakpolitikai program is.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook