TASZ, EBH: alapjogot sért a HIV-vel élők fogászati ellátásának megtagadása

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - HIV/AIDS

AIDSellátás

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) megállapította, hogy a Központi Stomatológiai Intézet alapjogokat sértett, hátrányos megkülönböztetést alkalmazott és megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor megtagadta a HIV-vel élők és AIDS-betegek fertőzésükkel össze nem függő fogászati és szájsebészeti ellátását - tájékoztatta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerdán az MTI-t.

A jogvédő szervezet közlemény szerint a hatóság eljárásán keresztül a TASZ egyezséget kötött az Emberi Erőforrások Minisztériumával, és a tárca vállalta egyebek mellett vidéki HIV-centrumok létrehozását 2014. január 1-jei határidővel.

A TASZ közölte: 2011. december 1-jén (az AIDS elleni küzdelem világnapján) mint közérdekű igényérvényesítő fordult az EBH-hoz, kérve, folytasson le vizsgálatot a Központi Stomatológiai Intézettel és a magyar állammal szemben. Erre az adott okot, hogy az intézet megtagadta a HIV-vel élők és AIDS-betegek fertőzésükkel össze nem függő fogászati és szájsebészeti ellátását, arra hivatkozva, hogy ezen ellátás alulfinanszírozottsága miatt nem tudják biztosítani a fertőző betegek ellátását. A TASZ álláspontja szerint ez a gyakorlat - amellett, hogy sérti az egészséghez való jogot és az egyenlő bánásmód követelményét - rendkívül veszélyes is lehet, hiszen nem csak azok hordozhatnak fertőzést, akik tudnak róla.

Az EBH-határozat szerint a stomatológiai intézet jogszabályi vagy szakmai szabályokba foglalt rendelkezés nélkül, orvosilag nem indokolhatóan egy ajtóra kitett feliraton az Egyesített Szent László és Szent István Kórházba irányította azokat a betegeket, akik tudatában voltak HIV-fertőzöttségüknek vagy AlDS-betegségüknek, de ezzel össze nem függő egészségügyi ellátásért keresték fel az intézetet. A hatóság szerint mind ez, mind pedig a később megoldásként alkalmazott külön rendelőben történő kezelés sérti a betegek emberi méltóságát, csorbítja a testi és lelki egészséghez való jogukat.

A hatóság nem fogadta el magyarázatként az intézet alulfinanszírozottságát, mert ennek alátámasztására az semmilyen konkrét bizonyítékot nem szolgáltatott - áll a határozatban. Az EBH elrendelte a jogsértő állapot megszüntetését.

A hatósági eljárás keretén belül a TASZ februárban egyezséget kötött a magyar államot képviselő Emberi Erőforrások Minisztériumával - álla a közleményben. A tárca vállalta, hogy átdolgozza és a nemzetközi gyakorlattal összhangba hozza az erre vonatkozó jogszabályokat május elsejéig, valamint módszertani leveleket, tájékoztató anyagot készít az egészségügyi dolgozóknak a HIV-vel kapcsolatos infekciókontroll szabályairól, továbbá kötelező képzések keretében és szakmai fórumokon HIV-specifikus oktatást tart nekik.

Az egyezségben a tárca vállalta, hogy az első vidéki HIV-centrum 2014. január elsején megkezdi működését. A vidéki hálózat kiépülésével jelentősen javul majd a HIV-vel élő vidékiek ellátáshoz való joga - hangsúlyozta a TASZ.

A Központi Stomatológiai Intézet eljárásával kapcsolatban a TASZ az alapjogi biztosnál is panasszal élt. Szabó Máté ombudsman tavaly novemberi közleményében azt írta: "vét az ellátás szakmai szabályai ellen, sérti a hátrányos megkülönböztetés tilalmát és az emberi méltósághoz való jogot az az egészségügyi intézmény, amely nem látja el a speciális fertőző betegségét felfedő beteget".

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook