Januártól munkacsoport segíti az AIDS elleni küzdelmet

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - HIV/AIDS

AIDS AIDS

A HIV-fertőzés, illetve AIDS-megbetegedés elleni küzdelem elősegítésére, szakmai irányításának fejlesztése érdekében az egészségügyért felelős miniszter tanácsadó szerveként január elsejével megalakul a Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoport.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter erről szóló utasítása a Magyar Közlöny legfrissebb Hivatalos Értesítőjében jelent meg. A munkacsoport feladata a HIV-fertőzés és az AIDS-megbetegedés elleni küzdelem szakmai irányításának koordinálása lesz, különös tekintettel a magyarországi HIV/AIDS stratégia, illetve a cselekvési programok kidolgozására, s azok végrehajtására.

A munkacsoport többek között állást foglal a HIV/AIDS elleni küzdelem területén felmerülő valamennyi lényeges kérdésben, javaslatot tesz a HIV/AIDS elleni küzdelem egyes feladatainak rangsorolására, valamint a minisztérium hatáskörébe tartozó, rendelkezésre álló pénzügyi források felhasználására. A munkacsoport feladata lesz továbbá, hogy javaslatot tegyen a miniszternek a HIV-megelőzéssel, valamint a HIV/AIDS-gondozással, kezeléssel kapcsolatos szakmai irányelvek kidolgozására, valamint hogy elősegítse a lakosság HIV-fertőzéssel és AIDS-megbetegedéssel kapcsolatos ismereteinek bővítését, különös tekintettel a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportokra.

A munkacsoport együttműködik az illetékes minisztériumokkal, az egészségügyi szakmai kollégium érintett tagozataival, az országos intézetekkel és más egészségügyi intézményekkel - különösen az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézettel -, továbbá a HIV/AIDS-prevenció, az egészségnevelés és az epidemiológia területén érintett illetékes kormányzati, társadalmi és civil szervezetekkel, valamint az érintett társadalmi rétegek képviselőivel.

Az utasítás értelmében a munkacsoport szükség szerint, de évente legalább egy ülést tart.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint Magyarországon 25 év alatt - 1987 és 2012 szeptember 30-a között - 333 ember halt meg AIDS következtében. Az idén szeptember 30-ig 33 új AIDS-megbetegedést regisztráltak az Országos Epidemiológiai Központban, és 166 új HIV-fertőzött került a nyilvántartásba - írta az ÁNTSZ, megjegyezve, hogy ezek az értékek meghaladják az elmúlt évben bejelentett fertőzöttek számát.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook