Ombudsman: hatékonyabbá kell tenni a Nemzeti AIDS Bizottság tevékenységét!

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - HIV/AIDS

AIDS ombudsman

Szabó Máté ombudsman szerint hatékonyabbá kell tenni a Nemzeti AIDS Bizottság tevékenységét, ezért felkérte Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a HIV-pozitív és AIDS-betegek ellátását jelenleg szervezik át, annak szakmai szempontjaiba az ombudsman nem kívánt beleszólni. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az átalakított rendszer szabályozásának meg kell felelnie az Alaptörvénynek és az alapjogi elveknek. Az érintett fogászati ellátások "szakmai protokollnak megfelelő finanszírozását" viszont külön kiemelve kérte a minisztertől az ombudsman - írták.

Szabó Mátét egy civil jogvédő szervezet kereste meg azzal, hogy a Központi Stomatológiai Intézet fogászati szakrendelőjének ajtajára az ott dolgozók - a vezetők tudta nélkül - hirdetményt függesztettek ki, amely szerint a HIV-fertőzötteket és AIDS-betegeket nem látják el, hanem továbbirányítják őket a László Kórházba. A hirdetményt már az ombudsmani vizsgálat előtt eltávolíttatta az intézet vezetősége, és megtiltotta hasonló jellegű tájékoztató elhelyezését.

Ennek kapcsán az ombudsmani közleményben kiemelték: "vét az ellátás szakmai szabályai ellen, sérti a hátrányos megkülönböztetés tilalmát és az emberi méltósághoz való jogot az az egészségügyi intézmény, amely nem látja el a speciális fertőző betegségét felfedő beteget".

Mint kifejtették: a biztos több megyei kórházat és klinikát megkeresett, hogy kiderítse, milyen gyakran tagadják meg a páciens fertőzöttségével össze nem függő betegségének kezelését, és ilyen esetben mennyire jellemző az átirányítás. A vizsgálat során összegyűjtött információk alapján "az orvosszakma potenciális fertőzőforrásként kezel mindenkit, aki egészségügyi ellátást vesz igénybe". Így akkor is biztonságos az ellátás, ha a beteg szándékosan elhallgatja a fertőző betegségét vagy nincs tudomása arról - emelték ki.

Az ombudsman ugyanakkor megállapította, hogy speciális területnek minősül a fogászat, ahol egy fertőzött beteg ellátása után fertőtleníteni kell a rendelőt és az eszközöket. "Sok rendelőben azonban a technikai, de legfőképp az anyagi feltételek sincsenek biztosítva ahhoz, hogy a protokoll szerinti eljárást elvégezhessék" - hívta fel a figyelmet Szabó Máté.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook