Clinton: elköteleztük magunkat az AIDS-mentes nemzedék célja mellett

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - HIV/AIDS

AIDS AIDS mentes

Az Egyesült Államok el szeretné érni kitűzött célját, az AIDS-mentes nemzedék megalapozását, és fokozza erőfeszítéseit a világjárvány leküzdése érdekében - jelentette ki hétfőn Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a 19. Nemzetközi AIDS-konferencia tanácskozásán.

"Az Egyesült Államok elkötelezett és elkötelezett marad az AIDS-mentes nemzedék elérése mellett. Nem fogunk meghátrálni, nem fogunk meghátrálni!" - hangsúlyozta az amerikai diplomácia vezetője.

Clinton bejelentette, hogy Washington új programokat finanszíroz 150 millió dollár értékben. Ezek keretében támogatni fogják a férfiak körülmetélését Dél-Afrikában, valamint azt, hogy a HIV-fertőzött terhes nők a szegény országokban olyan kezelésben részesülhessenek, amely megóvja születendő gyermekeiket a betegségtől. Amerikai eszközöket áldoznak annak tanulmányozására is, hogy a legfertőzöttebb államokban miként lehetne megvédeni a leginkább veszélyeztetett csoportokat, a homoszexuális és a biszexuális férfiakat, a szexipar dolgozóit és az injekciót használó kábítószerezőket.

"Ha le akarjuk győzni az AIDS-t, nem engedhetjük meg magunknak, hogy kerüljük az érzékeny témák megbeszélését" - szögezte le az amerikai külügyi tárca vezetője.

Clinton elismerte, hogy gyógymód és vakcina nélkül a HIV-vírus továbbra is fenyegetést jelent, de hangsúlyozta: "nem szükséges, hogy a HIV-vírus okozta betegség velünk maradjon".

Az AIDS-mentes nemzedék célkitűzése az amerikai külügyminiszter szerint az kívánja biztosítani, hogy ne szülessenek HIV-fertőzött csecsemők, hogy csökkenjen a tizenéveseket fenyegető kockázat, és ha a fiatalok mégis megfertőződnének, megkaphassák azt a kezelést, amely megakadályozza az AIDS kifejlődését.

Az amerikai fővárosban vasárnap nyílt meg a tanácskozás, amelyen 200 országból mintegy 25 ezer szakértő, politikus, segélyszervezeti vezető, sztár, aktivista, páciens és újságíró vesz részt. A hat napig tartó tanácskozáson felszólal Kathleen Sebelius amerikai egészségügyi miniszter, Laura Bush volt first lady, Bill Gates filantróp milliárdos, a Microsoft alapítója, Elton John brit énekes-zeneszerző és Whoopy Goldberg amerikai színésznő is. Barack Obama elnök a fórum munkájában résztvevők egy csoportját csütörtökön fogadáson látja vendégül a Fehér Házban.

A konferencia vasárnap esti megnyitóján Sharon Stone két iráni AIDS-kutató orvosnak, Aras és Kamiar Alaeinek nyújtotta át az első ízben kiosztott Elizabeth Taylor Emberi Jogok-díjat.

Az Egyesült Államokban, ahol 1990 óta nem tartottak hasonló fórumot, 2009-ben oldották fel az HIV-fertőzöttek beutazásának tilalmát, a Bush- és az Obama-kormány intézkedéseinek eredményeképpen.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook