December 1. - AIDS Világnap

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - HIV/AIDS

AIDS aids

A WHO 1988-ban december 1-jét AZ AIDS elleni küzdelem világnapjává nyilvánította (World Aids Day). Ennek célja, hogy mozgósítsa az embereket a HIV elleni küzdelemben, és tudatosítsa a biztonságos szexuális élet fontosságát.

A HIV - vírus terjedéséről és a fertőzés következtében hosszú évek alatt kialakuló AIDS-betegségről az orvostudomány jelentős ismereteket szerzett, azonban még nincs a birtokunkban a biztos és teljes gyógyulást jelentő gyógymód. A vírus szexuális kapcsolat, vér útján (pl.: közös tűvel történő intravénás szerhasználat során), vagy fertőzött anyáról gyermekére terjedhet. (Magyarországon 1986 óta minden vért és vérkészítményt HIV antitestekre is tesztelnek, így vértranszfúzió és vérkomponensek révén a fertőződés esélye minimális.)

Piros szalag

Patric O’Conell AIDS-beteg ihletésére alakult ki a Red Ribbon szimbóluma és kampánya. Ő a Visual Aids vezetője volt, ami az AIDS-ellenes küzdelmet nyiltan felvállaló művészekből állt. Az ötlet az öbölháborút megjárt katonák iránti szolidaritásból kitűzött sárga szalag adaptálásával jött létre. A választás a szimbolikus jelentésű piros színre esett. 1991-ben a Broadwayen a Tony-díj átadásakor 3000 piros szalagot osztottak szét a részvevők között, és amikor Jeremy Irons a kamerák elé lépett, piros szalagja a nemzetközi AIDS-ellenes küzdelem jelképévé vált.
Ha a HIV-vírusok bejutnak a szervezetünkbe, megtámadják a sejtjeinket és hozzákapcsolódnak az immunrendszerünk legfontosabb részéhez, amely ezek után nem tud megfelelően működni és a szervezetünk már nem képes védekezni más fertőzésekkel szemben. A folyamat végére annyira legyengül az immunrendszerünk, hogy a legegyszerűbb betegségekből sem gyógyulunk meg. Ezt a végső stádiumot nevezik szerzett immunhiányos szindrómának, közismertebb nevén ez az AIDS.

Az ENSZ legújabb jelentésében közölte, hogy az AIDS eddig 25 millió ember halálát okozta világszerte. A járványról készített jelentés szerint van okunk a reményre, de nem szabad az önelégültség hibájába esnünk.

A kórokozó felfedezése óta közel 60 millió ember fertőződött HIV vírussal, de a megelőző programok jelentős hatást gyakorolnak - áll a UNAIDS ügynökség Sanghajban kiadott legújabb jelentésében. 2008-ban körülbelül kétmillióan haltak meg a betegségben, így a halálos áldozatok száma összesen mintegy 25 millióra emelkedett az óta, hogy a vírust három évtizeddel ezelőtt felfedezték. 2008-ben hozzávetőlegesen 2,7 millióan fertőződtek a vírussal, tehát világszerte összesen 33,4 millió embert fertőzött meg a HIV vírus.

Michel Sidibe, a UNAIDS igazgatója egy sanghaji sajtótájékoztatón azt nyilatkozta a jelentéssel kapcsolatban, hogy az új humán immundeficiencia vírus (HIV) fertőzések száma az elmúlt nyolc évben 17 százalékkal csökkent.

A szerzett immunhiányos betegséggel (AIDS) összefüggő halálesetek száma az elmúlt öt évben több mint 10 százalékkal csökkent, mert több beteg juthatott hozzá az életmentő kezelésekhez. A jelentésben szereplő becslés szerint mintegy 2,9 millió életet mentettek meg 1996. óta, amióta hatékonyabb kezelések állnak rendelkezésünkre. Tehát az új fertőzések csökkenése ellenére nő a vírushordozók száma. Hála az új gyógyszereknek, a betegek egyre tovább élhetnek.

A társadalom fejlettségének egyik fokmérője, hogyan viselkedik a segítségre, gyógyításra szoruló állampolgáraival. A társadalmi közgondolkodás fejlesztésében még nagy feladat áll előttünk: sok esetben még ma is megbélyegzik a fertőzötteket. Mindenki számára világossá kell tennünk: az AIDS nem valamiféle büntetés, hanem súlyos egészségügyi kockázatot jelentő fertőzés. Csakis felelősen gondolkodó állampolgárok esetén bízhatunk abban, hogy a jövőben ne kelljen még nagyobb, társadalmi méretű problémák elé néznünk, ne kelljen egyetlen társunkat sem elveszítenünk e betegség miatt. Figyelemre és összefogásra, partnerségre és nyitottságra, a szembenézés és az őszinteség bátorságára van szükségünk.


pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook